Polisförhör fick gälla då viktigt vittne uteblev

0:43 min

Inte heller i dag dök det försvunna vittnet upp till förhandlingarna om mordet på Vaksalagatan i Uppsala förra julhelgen. Men nu tillät rätten att åklagarna läste upp polisförhöret med honom i hovrättsrätten, berättar åklagare Anne Sjöblom, vilket innebär att förhandlingen kunde avslutas efter flera veckors väntan.

– Det tilläts nu efter att vi gjort tillräckligt med efterforskningar och det stod klart för alla att vittnet inte kommer att dyka upp, sa Anne Sjöblom.

Vittnet som håller sig undan och säger sig vara rädd för repressalier,  sade när han förhördes av polisen för ett drygt år sedan att den åtalade 22-åringen ringde på mordnatten och bad om portkoden till huset där mordet skedde. Ett hus som 22-åringen nekar till att alls ha varit i den natten.

Försvarsadvokaten yrkade på att den av tingsrätten morddömde 22-åringen skulle frias helt och släppas ur häkte. Man hävdar att bevisningen inte räcker för att fälla honom, pekar på brister i polisutredningen och ifrågasätter den unga kvinna som är huvudvittnet.

Åklagarna vill att 22-åringen fälls. I tingsrätten löd domen 16 års fängelse i för mord och grovt övergrepp i rättssak mot huvudvittnet. Hon har berättat att mördaren - efter att han kallblodigt skjutit ihjäl 26-åringen - riktade pistolen mot henne och sade åt henne att vara tyst.

P4 Uppland har sökt 22-åringens advokat Johan Eriksson utan resultat.

Domen faller om två veckor.