Allan fick inte plats på Akademiska sjukhuset

1:39 min

Allan Sundgren i Ramhäll fick inte bli inlagd på Akademiska sjukhuset. Han tvingades istället åka fyra mil fram och tillbaka till Akademiska i sex dagar, besvärliga och smärtsamma resor och dessutom många timmars väntan på sjukhuset.

Akutvården på Akademiska sjukhuset har varit ansträngd på sistone, bland annat med överbeläggningar av patienter, vilket fått skyddsombud att anmäla sjukhuset till Arbetsmiljöverket.

Men Allan Sundgren i Ramhäll fick inte bli inlagd. Han tvingades istället till smärtsamma resor fram och tillbaka till Akademiska i sex dagar. Janka Sundgren ser det som brist på empati...

 – Bara det att åka bil är en pärs, att kliva ut och in i bilen är väldigt svårt, säger Janka Sundgren.

Allan hade kommit till akuten för att han hade återkommande rosfeber, en allvarlig hudinfektion, som kan utvecklas till blodförgiftning. Han fick först penicillin med sig hem. Men när den inte hjälpte fick han nästa dag göra om resan till akademiska, istället fick han ett annat slags penicillin genom infusion, och trots att Janka frågade om han inte kunde få stanna måste de dagligen åka fram och tillbaka till Akademiska i sex dagar i rad. Det var svårt, berättar Janka.

 – Han önskade bara att få ligga ifred. Och så ska han upp och klä på sig och iväg. Med den förbaskade bilen som han ska ut och in i. Och varje rörelse gör så ont att han inte kan låta bli att skrika till. Jag ska inte använda överord som "helvete", men väldigt svårt var det. Väldigt svårt. Och fullständigt onödigt tycker jag.

Var det inte lite skönt också, att få komma hem emellan?

 – Det är klart att det är skönt att sova i sin egen säng. Men proceduren att komma hem - han hade gärna legat kvar och sluppit den där ansträngningen.

Hur var den där veckan för dig?

 – Jag har varit fullständigt slut. Fullständigt slut.

Vi har sökt Akademiska sjukhuset för en kommentar, men chefsläkare Bengt Sandén säger till Upplandsnytt att han inte kan kommentera enskilda fall.