Arbetsmiljöverket vill höja säkerheten för bilbärgarna

1:35 min

Arbetsmiljöverket vill ha bättre säkerhet för servicefordon som utför tillfälliga arbeten, såsom däckbyte, ute på vägarna. Den här veckan kommer 150 företag i bärgar- och däckbranschen i Uppsala och Stockholms län få ett brev från Arbetsmiljöverket där dom berättar vilka säkerhetskrav som ställs.

– Vi skickar ut beslut för att vi vill förbättra säkerheten för servicerabeten på väg, typ bilbärgare och däckföretag som utför arbeten på vägarna, säger Mikael Roos, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Det handlar om så kallade servicearbeten som utförs tillfälligt på våra vägar, det kan vara att hjälpa bilister som fått fel på sina bilar eller bärga bort trasiga fordon.

Arbetsmiljöverket menar att yrkesgruppen är väldigt utsatta.

– Respekten för dom som utför arbeten på vägarna är väldigt låg, man kör väldigt fort och väldigt nära, det finns stora risker med att utföra det arbetet. Det behövs ett säkerhetstänk och trafikmoralen har blivit så mycket tuffare.

Verket menar att bilbärgarna och servicebilarna nu ska dra sitt strå till stacken och öka säkerheten vid sina arbeten.

– Man ska inte stå på ett antal namngivna vägar och utföra arbeten utan att ha så kallade skyddsfordon, en så kallad TMA-bil med en krockkudde för att skydda fordonet de utför arbetet på och även skydda den tredje parten.

Om Arbetsmiljöverket upptäcker att det slarvas med det här så hotar vite, som kan jämföras med böter.

– Då har vi lagt ett väldigt högt vite på det här skyddsfordonet och det är 100 000 kronor för vi tycker det är så oerhört mycket.

Det här med att hota med vite har redan testats på en vägsträcka i Stockholm och det blev utfallet positivt, säger Mikael Roos på Arbetsmiljöverket.

– Vi ser att säkerheten för servicearbeten på vägarna har ökat. Det här kommer spridas över landet så småningom men vi börjar i Stockholm och Uppsala.