22-årig mordmisstänkt nu på fri fot

1:00 min

22-åringen som tidigare dömts för mordet på Vaksalagatan i Uppsala förra julen har i dag försatts på fri fot av Svea hovrätt. Det finns inte längre skäl att hålla honom häktad, enligt rätten.
– Allt talar väl för att han blir frikänd, säger åklagaren Anne Sjöblom.

– Vi är naturligtvis lite förvånade, men vi får väl läsa domen när den kommer och se hur de motiverar det. Vi menar att bevisningen var osedvanligt stark, säger åklagare Anne Sjöblom.

22-åringen har överklagat tingsrättens dom som var 16 års fängelse för mord och grovt övergrepp i rättssak, för att gärningsmannen också ska ha hotat den unga kvinna som såg skjutningen.

För tingsrätten räckte det med utpekandet av 22-åringen från det vittnet tillsammans med stödbevisning av en indiciekedja. Det finns ingen teknisk stödbevisning mot 22-åringen och något mordvapen har heller aldrig hittats.

Hovrätten gör alltså en annan bedömning.

När rättegången avslutades i går beslutade hovrätten att 22-åringen skulle vara kvar i häktet. I dag fortsatte överläggningen och då kom man fram till att det inte finns skäl att ha 22-åringen fortsatt häktad.

Rätten har i dag också beslutat om vilken domen blir, men domen ska skrivas ut och blir offentlig om knappt veckor.

I hovrätten har advokaten satsat hårt på att slå ned på vad som anses vara brister i polisutredningen och bland annat har en av kriminalteknikerna som gjorde undersökningen på mordplatsen pressats i vittnesbåset.

– Jag tycker det känns som god rättvisa, jag tyckte faktiskt det var ett svagt mål.

Har du varit i kontakt med din klient?
– Ja, han ringde när han blev släppt. Det är klart att när man varit häktad i ett snart ett år, så är det en omtumlande sak när någon kommer och vrider om nyckeln och säger att man får gå. Så han lät ganska omtumlad faktiskt, och glad, säger Johan Eriksson, 22-åringens advokat.

Dom faller den 12 mars.