Mikael Kaulanen har svenskt rekord i formationshoppning

13 min

Han bor i Uppsala och hoppar fallskärm i Tierp. Tidigare i vintras slog Mikael Kaulanens lag det svenska rekordet i formationshoppning på VM i Dubai. Det över tjugo år sedan han tog klivet ut ur flygplanet och kastade sig mot marken för första gången.

- Det var ju bara väldigt mycket känslor och ett jätte WAOW! säger han.

Sen dess har han gjort det tusentals gånger, de fyra som slog det svenska rekordet har hoppat ihop i flera år. Innan skärmarna vecklas ut ska laget på en halv minut göra så många formationer de hinner. Och på VM i Dubai gick det riktigt bra för det svenska laget. I snitt hann de med 19,1 formationer på de 35 sekunder de har på sig och det räckte till en tiondeplats i tävlingen.

Ni måste lita på varandra?

- Ja, fast vi kan ju klara oss själva också. Men det är mycket att vi litar på varandra, vi har gjort närmare tusen hopp ihop i vår grupp, och det gäller ju att man inte till exempel smäller i med knät i någons nacke, säger Mikael Kaulanen.

Hur kommunicerar ni med varandra så där högt i luften?

- Vi brukar ha en ledare som bestämmer när man går till nästa formation och så har vi bestämt vem som tittar på vem. Det är mycket blickar och så är det bestämt vem som släpper först, berättar Mikael Kaulanen.