Stora byggen påverkas av strejkvarsel

1:49 min

Löneförhandlingarna i byggindustrin ställdes på sin spets idag när byggarbetarfacket Byggnads sa upp avtalet med arbetsgivarna. Om inte parterna kommer överens tar Byggnads ut tretusen byggarbetare i strejk.

Tre byggen i Uppsala - Peabs bygge vid cementgjuteriet i Luthagen, JMs bygge Åriket i Kungsängen och i NCCs i Gränby Backe - och ett arbete på Stora Enso i Skutskär som Brinkab håller i - finns bland dem som ingår i strejkvarslet.

Det handlar om lönerna, men också säkerheten på byggena. Flera byggnadsarbetare dör i olyckor varje år och Byggnads vill ha en Arbetsmiljöcertifiering. En annan knäckfråga är är vem som ska ha ansvar för att underentreprenörer följer kollektivavtalen . Det borde självklart vara de huvudentrepenörer som anlitat dem, tycker Byggnads.

Men Sverige Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind tror inte på den lösningen.

– Den situtation som uppstår då är kaos, och inte ordning och reda som byggnads påstår.

Enligt Mats Åkerlind handlar svårigheterna mycket om lönerna. Många kräver individuella lönehöjningar samtidigt som arbetsgivarna står inför en allt hårdare konkurrens. Det skapar ett tryck. Och så här ser han på utsikterna att komma överens nu.

– Ja, jag tror ju inte att möjligheterna förbättras utav att man innan man ens börjat förhandla reser ett varsel.