Vin i P4: Sydafrika

7:39 min

Idag tittar vi närmare på Sydafrika som vinland.
Hör om varför det funkar så bra att odla vindruvor i Sydafrika.
P4 Upplands vinkännare Anna Nilsson ger dessutom tre vintips.

Jacobsdal, (22055), 99 kr
Gjord på Sydafrikas ”nationaldruva” pinotage.
Det är ett fruktigt vin som görs på traditionellt vis och påstås ha en lagringspotential på 10 år.

Man kan hitta plommon, ceder, kaffe och en liten rökig ton. Det finns också en fatkaraktär främst i form av vanilj och chokladtoner.
Har själv provat det med hjortinnerfilé, potatiskaka och svampsås och det var väldigt gott! Funkar annars till mat med smakrika tillbehör.

Allesverloren Fine Old Vintage (nr 12109), 139 kr
Ett starkvin som är gjort som ett portvin, men eftersom portvin bara får komma från Portugal kallar man det istället Fine Old Vintage. Det är ett sött vin med inslag av fat och man hittar mörka bär, körsbär, mynta, svartpeppar, dadlar och lakrits. Man kan även känna toner av mocca och nötter.

Vinet är tillverkat av portvinsdruvor som till exempel tinta barocca, turiga nacional, tinta roriz och malvasia.

Servera till desserter som gärna får innehålla nötter och choklad! T.ex. mörk chokladkaka med pekannötter! Fungerar också till vissa ostar.
Vingården där portvinsdruvorna växer är en av ranchens äldsta, det är brant och högt. Druvor skördas för hand. De får jäsa i öppna cementtankar i cirka 7 dagar varefter jäsningen stoppas med sprit (vinet behåller således en viss restsötma samtidigt blir det starkt) varpå det lagras på gamla fat i ungefär 20 månader. I flaska ska vinet kunna hålla mellan 15 till 20 år.

Nederburg Noble Late Harvest (nr 2741), 79 kr (375 ml)
Ett mycket sött vitt vin med fruktig smak. Det har inslag av torkade aprikoser, apelsinmarmelad, honung och nötter.
Serveras till desserter som innehåller frukt och bär eller till grönmögelostar. Har själv provat med ljusa praliner som innehåller nougat eller frukt och det är jättegott!

 Alkoholfritt
Peach Pearl (nr 1949), 28 kr
En alkoholfri cider som främst smakar persika. Det är sött och passar bra till paj med vaniljglass och andra efterrätter, gärna med bär eller glass.