Idrottsprofil kan försvinna när Brantingsskolan läggs ner

1:27 min

Föräldrar och elever på Brantingsskolan i Uppsala är oroliga för hur det ska bli nu när skolan läggs ner och de ska flyttas till Nannaskolan. Det gäller framför allt elever har vissa idrottsinriktningar - något som inte kan garanteras att de får fortsätta med på Nannaskolan.

– Man är orolig för att klasskamrater ska sprittras mellan andra skolor som erbjuder de här profilerna som vi har haft, säger Andreas Kembler, rektor på Brantingsskolan.

Eleverna på Brantingsskolan fick för ett par veckor sedan beskedet om att de inte kommer att kunna gå kvar på skolan till hösten eftersom den läggs ner.

I stället kommer de att få gå på Nannaskolan i centrala Uppsala, om de inte aktivt söker sig till någon annan skola.

Brantingsskolans elever har kunnat gå vissa så kallade "profiler". Bland annat har de med specialintresse för ridsport, innebandy och ishockey sökt sig hit.

Men vid ett möte i tisdags fick de veta av Nannaskolans rektor Henrik Ljungblom att Nannaskolan inte kommer att erbjuda det här, och att eleverna måste söka sig till andra skolor om de vill behålla sin profil.

Och det här har skapat oro hos föräldrar och elever om hur det ska bli och hur man nu ska välja.

Men när vi träffar Henrik Ljungblom ett par dagar senare backar han från det beskedet.

– Jag ville vara extra tydlig och då uttryckte jag mig fel. Men jag kan inte garantera att vi kan erbjuda de här idrottsprofilerna.

Men hur ska eleverna veta om de ska välja Nannaskolan om du inte säger om ni kan erbjuda de här profilerna?

– Men idag har vi inga idrottsprofiler och jag kan inte garantera det till hösten heller.