Ytterligare ett mässlingfall bekräftat

Smittskyddsenheten har nu bekräftat ännu ett fall av mässling i Uppsala län. Totalt rör det sig om sex bekräftade fall av mässling den senaste månaden. Flera av de insjuknade har rört sig i lokaler som hör till olika vårdinrättningar inom landstinget, såväl sjukhus som vårdcentraler.

Mässlingsutbrottet har pågått under den senaste månaden. Dom flesta svenskar löper en liten risk att få mässling, då de antingen är vaccinerade eller haft sjukdomen och är därför immuna. Men de som får mässling drabbas av hög feber, hosta, röda ögon, ljuskänslighet och röda utslag. I vissa fall kan sjukdomen få allvarliga följer, enligt Smittskyddsinstitutet, som hjärninflammation och lunginflammation.

Mässling är luftburen och mycket smittsam. Och den som tror sig vara smittad uppmanas att ta kontakt med vården, men att inte åka direkt till vårdcentralen där man riskerar att smitta andra.

Nu är alltså sex fall konstaterade i Uppsala län, ytterligare ett utreds.

De smittade är från 1 år och upp till 50-årsåldern. Det kan fortfarande finnas risk för smittspridning i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista