UL-buss. Foto: August Bergkvist / SR

Stort tapp för SMS-biljetter med UL:s nya system

2:15 min

Antalet sålda SMS-biljetter i UL -trafiken har minskat kraftigt. För en månad sedan infördes ett nytt system där man måste registrera sig som SMS-kund och det verkar vara en förändring som upplänningarna inte har gillat.

Sture Jonsson, informationschef på UL, har jämfört försäljningssiffrorna för SMS-biljetterna under februari 2012 med februari 2013. 

-Förra året hade vi sålt drygt 200.000 SMS-biljetter. I februari i år är vi nere på 50.000, säger Sture Jonsson.

Än har UL ingen säker statistik. Men det mesta talar för att resenärerna fortsatt att åka men valt andra sätt att betala, framförallt konto- och bankkort. Det nya systemet, som infördes som en direkt följd av den nya betaltjänstlagen, har fått utstå en hel del kritik från missnöjda resenärer. Det är inte bara kollektivtrafikbolagen som märkt av en minskad försäljning kopplad till det nya SMS-systemet utan handeln i stort och flera välgörenhetsorganisationer.

UL är inte främmande att på sikt slopa SMS-systemet om allt för få skulle använda sig av tjänsten.

Det är inte bara betalningsformerna som förändras. Från och med i dag höjs också priserna i UL-trafiken. Det blir dyrare att åka buss och tåg.

-Höjningen varierar från kort till kort och är tre till sju procent. Bakgrunden är att vi behöver ha täckning för de kostnader som uppstår i trafiken, säger Sture Jonsson.

August Bergkvist

Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

august.bergkvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista