Anneli Dimander, presschef för Missing people Uppsala, vill hjälpa till att hitta försvunna personer. Foto: Niklas Norén/Sveriges Radio
Uppsala län

Missing people redo att söka efter försvunna

1:37 min

Missing people, organisationen som hjälper polisen att hitta människor som försvunnit, ska utbildas utbildas av polisen - men redan nu är de redo att leta efter försvunna personer i Uppsala län.

För Missing people Uppsalas presschef, Anneli Dimander, är det medkänslan som motiverar hennes engagemang.

– Jag har en stor känsla för att vilja hjälpa folk att få ett avslut, positivt eller negativt, så att de kan påbörja sitt sorgearbete eller få ett avslut i alla fall. Veta vad som har hänt deras nära och kära. Känslan av att kunna hjälpa andra helt enkelt, säger Anneli Dimander.

Ifjol gjorde Missing people flera uppmärksammade insatser, och var bland annat involverade i sökandet efter den nioåriga flicka i Göteborg som hade blivit bortförd.

Tillsammans med ledningsgruppen har Anneli Dimander gått flera utbildningar för att exempelvis kunna leda en skallgång. Framöver ska de även utbildas av Uppsalapolisen men redan nu är de redo att söka efter försvunna personer.

– Idag är vi i skarpt läge, vi kan gå ut på ett akutsök, eller vi kan gå ut på ett sök i helgen eller så. Det kan vi göra, säger Anneli Dimander.

Har ni haft några fall än?

– Nej, än så länge har vi inte haft några. Det får man väl anse som bra, i och för sig. Min vi kan ju även hjälpa grannlän, så vi står i stand by för dom också, säger Anneli Dimander.

Niklas Norén
niklas.noren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista