Örnar räknas utmed Mälaren

1:20 min

På ett sjuttiotal platser utmed Mälaren och Hjälmaren står människor och räknar örnar idag. Det är en årlig räkning av framförallt havsörn, som nuförtiden uppvisar ett starkt bestånd.

Pekka Vestin, från Sveriges ornotologiska förening, står vid Hjälstaviken mellan Enköping och Bålsta och han hoppas se många örnar idag.

– Det har ju gått väldigt bra för havsörnen. Den har ökat från 15-20 par i början av sjuttiotalet. Idag har vi i grova drag 600 par havsörnar i Sverige. Jag hoppas att vi kommer se en del havsörnar men man kan aldrig vara helt säker, Pekka Vestin, från Sveriges ornotologiska förening.

Efter årtioenden av ideella insater från örnvänner, som att lägga ut mat vintertid, är alltså beståndet av havsörn åter starkt. På örnen kan man även se hur det är ställt med miljön. Örnen är en nämligen en bra miljöindikator. Om örnen inte mår bra är det ett tecken på att något är fel, menar Pekka Vestin. Och då kan det finnas risker även för oss människor, menar han.

– Rovfåglar står ju väldigt högt upp i näringskedjan. Drabbas de av gifter är ju vi också illa ute, säger Pekka Vestin.

Men även om havsörnen är livskraftig idag, finns det nya hot.

– Det finns ju tecken på att det är nya gifter som börjar hittas. Bland annat sådana här flamskyddsmedel, säger Pekka Vestin.

Anton Dyrssen
anton.dyrssen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista