SJ. Foto: Foto Mats Andersson / Scanpix

SJ:s biljettpriser kan ändras snabbt

1:02 min

Det kan skilja hundralappar på vad du får betala för en tågbiljett med SJ, allt beroende på vid vilket klockslag du köper den. Radioprogrammet Kaliber kan nu visa att SJ:s biljettpriser kan svänga kraftigt inom loppet av bara några timmar.

– Ibland har man faktiskt beställt biljetter och en tid senare har det visat sig att priset har sjunkit. Då blir man lite sur men man kan inte göra så mycket åt det, säger resenären Ingela Granström på Resecentrum i Uppsala.

Det var 2005 som SJ införde sitt så kallade dynamiska prissystem. Sedan dess är det omöjligt att i förväg veta vad en tågbiljett kommer att kosta. Resenärerna på ett och samma tåg kan ha betalt allt från några kronor till ett par tusen.

Radioprogrammet Kaliber kan i dag berätta att priset på till exempel en tågbiljett på en avgång från Göteborg till Stockholm kan fördubblas på bara några timmar.

– Vår prismodell är uppbyggd på efterfrågan och tillgång, men jag håller med om att det kan vara lite märkligt att det hoppar så, det är det vi hela tiden jobbar med för att verkligen försöka förstå och se hur det ser ut för kunden och det är det vår fokus går ut på, säger Christer Fritzson, vd på SJ.

Mer om SJ:s prissystem i Kaliber i P1, klockan 12 söndag 3 mars 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista