Kritiska mot kommunen. Fr v Hanna Liljehag, Tove Fäldt, läraren Jesper Eklund, Oskar Brundin och Caroline Gissberg. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Osäkerhet inför höstens GUC-flytt

2:09 min

Stor osäkerhet råder nu kring den flytt av gymnasieskolan GUC in i Bolandsskolan som Uppsala kommun beslutade om i höstas. Ännu har inte ombyggnaden av Bolandsskolan för att kunna ta emot GUC påbörjats, och GUC:s lokaler på Boland kommer troligen bara delvis att vara färdigställda vid inflyttningen till hösten.

Till det kommer att nya mätningar av inomhusmiljön på Boland riskerar att ytterligare skjuta upp ombyggnaden av Bolandsskolan.

På Bolandsskolan är det lugnt och stillsamt och inga ombyggnadsarbeten är i gång. Först i mitten på den här månaden räknar kommunens nya skolfastighetsbolag, som ska genomföra flytten, att fatta beslut om projektstart. Men tiden då är väldigt knapp, både upphandling och ombyggnation ska hinnas med till hösten, delvis samtidigt med semesterperioden i sommar.

Fastighetsbolagets vd Charlotte Axelsson säger till Upplandsnytt att bolaget nu kalkylerar med en ombyggnad i tre etapper och att det är troligt att GUC:s nya lokaler på Boland inte till alla delar är klara då skolan flyttar in till hösten. Till det här kommer att nya mätningar ska göras av Bolandsskolans inomhusluft, som det finns klagomål på.

Tidigare har man påträffat bland annat kreosot här på skolområdet, där längre tillbaka en avfallstipp har legat. Och innan de nya mätningarna ger klartecken så blir det svårt att sätta i gång med ombyggnationerna. Blir det fördröjningar på den här punkten så äventyrar det hela flytten till hösten. Och att läget är så osäkert är inte något som förvånar läraren Jesper Eklund på GUC:

– Från skolans håll har vi hela tiden varit oroliga för tidsaspekten. Jag ser det som ganska svårt att hinna med en så stor operation på så kort tid, säger Jesper Eklund.

Vad händer i så fall till hösten?

– Ja, det undrar vi allihop faktiskt.

Inte heller för eleverna på GUC är det en överraskning att det råder så stor osäkerhet inför hösten.

– Vi har alltid funderat på hur de ska hinna. Det enda jag har hört är att filmstudiorna antagligen inte hinner bli klara, och jag förstår inte hur utbildningen då ska bli bra, säger Hanna Liljehag, som går andra året på GUC.

Också Oskar Brundin är andraårselev.

– Tidsmässigt verkar det näst intill omöjligt, så vi lever ju med osäkerheten. Vi vet inte hur vi ska spendera vårt sista år i gymnasiet.

– Politikerna har tagit tillbaka praktiskt taget allt som de lovade. Det sas att vi skulle få behålla alla våra studiemedel och sättet som vi arbetar på. De har lovat att vi skulle få ordentliga studior och salar och att vi skulle få behålla våra klasser. Men nu kan de inte lova det längre, säger Hanna Liljehag.

Folkpartiets Cecilia Hamenius, ordförande i Styrelsen för vård och bildning, är fortfarande helt inställd på att det ursprungliga beslutet om en flytt till hösten kan och ska genomföras.

– Jag har inte nåtts av några sådana signaler att man inte skulle hinna. Beslutet är fattat och det ska verkställas, säger Cecilia Hamenius (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista