Angelica Johansson studerar på Uppsala universitet, men nu var hon Ghanas delegat till FN. Foto: Anton Dyrssen/SR.

Unga fick prova att vara FN-delegater

I helgen samlades omkring hundra unga akademiker från 17 olika länder i Uppsala. De samlades för det årliga evenemanget Uppsala Model United Nations där de fick möjlighet att känna på hur det är att vara FN-delegat, i år med uppdrag att rösta igenom en ny resolution om hållbar utveckling. Oluwafemi Awopegba studerar i London och var här för att spela Sveriges delegat.

– I got to say that it is quite exciting and intellectually stimulating

Det är spännande och intellektuellt stimulerande att delta säger Oluwafemi Awopegba som tycker att han väl lyckats framföra Sveriges syn på hållbar utveckling, som är det som årets möte framför allt ska handla om.

Syftet med Uppsala Model United Nations är att ge studenterna en bättre förståelse för hur FN och internationell politik fungerar. Under helgen skulle församlingen rösta igenom en ny resolution om hållbar utveckling. Något som visade sig inte vara helt enkelt. Angelica Johansson studerar till vardags fred och utveckling på Uppsala universitet, men nu var hon Ghanas delegat till FN

– Man måste multitaska hela tiden. Man måste lyssna samtidigt som man måste kunna tänka på vad man själv som land står, samtidigt som man måste kunna kontakta medan andra pratar. Det är väldigt mycket kommunikation som man inte ser, som är gömd.

Nu är ju inte det här på riktigt, men tror du det här mötet faktiskt har någon betydelse för samarbetet mellan olika länder?

– Ja men det tror jag absolut. VI är ju alla studenter här och det är förmodligen många som vill jobba med det här i framtiden. Så vi kan ju skapa ett nätverk. Och skulle det var så att någon kommer sitta på ett sådant här möte på riktigt så har man ju fått influera den personen, så ja, det tror jag absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".