Tvärstopp för motorbana i Hallstavik

"Plötsligt blev det tvärnit..."
2:30 min

Norrtälje kommun har avbrutit arbetet med den detaljplan som krävs för att motorbaneprojektet Viking Raceway Park i Hallstavik ska kunna förverkligas. Kommunen kräver en affärsplan innan man ger klartecken åt projektet.

Därmed gör kommunen en helomvändning i frågan, menar Hans Johansson, presstalesman för Viking Raceway Park som är besviken på kommunens agerande:

 – Ända sedan vi startade det här projektet har vi fått höra från kommunen: "får ni en miljödom, då är bygglov bara en formalitet". Det är det enda vi har hört hela tiden. Hela projektet har varit igång, precis som man lovat och som kommunstyrelsen beslutat. Men sedan, plötsligt i höstas, så lägger kommunen i bromsen. Och tvärnitar.

Varför hände det?

– Det enda vi vet, för vi har ju inte fått veta något, utan bara hört på omvägar, var att kommundirektören sagt åt kommunledningen att det här inte är något som vi ska hålla på med.

Per Nordenstam är kommundirektör i Norrtälje kommun:

– Ja, jag har fått bli lite av en bad guy här, för jag har tagit upp en sida i det här projektet som jag tycker är viktig: vi som kommun tar fram en detaljplan, men innan vi gör det måste vi ha någon motpart som vi kan jobba med. Det som saknas här är kompetens och kapital för att ta det vidare.

Det pågår just nu tre olika storslagna motorprojekt i Uppland. Utöver Viking Raceway i Hallstavik - Tierp Arena, som redan har dragit igång med sin verksamhet och Viking Motor Park i Enköping som väntar på miljödom i vår. Per Nordenstam var kommundirektör i Tierp när det projektet klubbades i kommunen - något som väckt ont blod i Hallstavik:

Man antyder att du skulle stödja projektet i Tierp på bekostnad av Hallstaviksprojektet - vad säger du om en sådan anklagelse?

– Ja, när jag fick reda på det så studsade jag ju till lite grann, och undrade "hur kan man tänka så"? Men jag kan förstå - har man jobbat med ett sådant här projekt så länge och inte kommit längre; då bygger det upp en frustration. Man börjar fundera på vad det är som gått fel. Och då är det lätt att man drar slutsatsen att det är kommunens fel, att kommunen motarbetar det här. Att jag på något vis skulle vara lierad med Tierp Arena... Nej, så fungerar det inte: jag är hundra procent lojal mot min arbetsgivare.

På Viking Raceway menar man att det är omöjligt att få finansiärer utan kommunens stöd, och Hans Johansson skulle vilja få tydliga besked om kommunens hållning i frågan.

– Vi har inte fått några raka besked från kommunledningen! Vi skulle vilja ha ett besked: "det här satsar vi inte på! Lägg ner! Det här kommer vi aldrig att ge bygglov till!" Då får de väl säga det! Säg det, det vore det enklaste!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".