Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Maria Gardfjell (MP) och Cecilia Hamenius (FP). Foto: Dan Pettersson/DP-Bild/Uppsala kommun

Skarp MP-kritik mot skolbeslut i Uppsala

Maria Gardfjell(MP): "Det är kaosartat"
2:08 min

Uppsala kommun kommer inte att spara nånting alls på beslutet att flytta gymnasieskolan GUC till Bolandsskolan. Den kritiken kommer nu från Miljöpartiets Maria Gardfjell, som menar att hela kommunens beslutsprocess om skolan präglas av kaos, dåliga beslutsunderlag och brist på helhetstänkande.

 – Ja, jag tycker att det är kaosartat, och jag tycker att det krävs mycket bättre beslutsunderlag i kommunen innan vi bestämmer oss för att börja flytta skolor hit och dit, säger Maria Gardfjell.

Maria Gardfjell säger att hon fått sin uppfattning bekräftad av den insyn hon fått som styrelseledamot i Uppsala kommuns nybildade skolfastighetsbolag. Det är många parter i kommunen som är inblandade men ingen som har tillräcklig helhetssyn och långsiktighet, menar hon, till exempel vad gäller beslutet om GUC:s flytt till Bolandsskolan som politikerna i Styrelsen för vård och bildning fattat beslut om. Först nu håller kommunen på och tar fram precisa kalkyler på vad det kostar att bygga om Bolandsskolan för GUC:s inflyttning, påpekar Gardfjell, men de kalkylerna borde ha tagits fram innan Vård och bildning fattade sitt beslut, menar hon:

 – Jag tycker att hela processen har varit väldigt konstig. Man tog ett väldigt snabbt beslut utan att ha ett beslutsunderlag som var korrekt, säger Maria Gardfjell (MP).

Maria Gardfjell pekar på att kommunen i vilket fall som helst måste behålla GUC:s lokaler och samtidigt går miste om intäkter när GUC nu ser ut att få ett stort elevtapp till hösten. Och kritiken mot beslutet om GUC och skolpolitiken i övrigt riktar hon framför allt åt ett håll.

 – Är det någon som man ska kritisera för att det blivit som det blivit, så tycker jag att det är Cecilia Hamenius, som sitter som ordförande i Styrelsen för vård och bildning, som har tagit de här besluten utan att ha tillgång till rätt underlag, säger Maria Gardfjell.

Cecilia Hamenius (FP), svarar:

 – Jag har ingen anledning att kommentera sådana påståenden.

Hur noggranna kalkyler har ni haft för kostnader, t ex för ombyggnaden av Bolandsskolan?

 – Vi har haft kalkyler som visat att den här flytten ska kosta 30 miljoner, och det är vad vi har anslagit.

Var det ett tillräckligt genomarbetat underlag?

 – Jag har ingen anledning att göra någon annan bedömning.

Vad säger du om att Maria Gardfjell inte tror att kommunen sparar någonting på GUC:s flytt?

 – Jag har ingen anledning att spekulera i något som en företrädare för ett annat parti uttalar, säger Cecilia Hamenius (FP), ordförande i Styrelsen för vård och bildning på Uppsala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".