Förvaltningsrätten i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR

Myndighet granskar bedömning av sjukpenningsbeslut

"Dom lyssnade inte på mig"
1:13 min

Det är väldigt olika vilka möjligheter du har att få rätt mot Försäkringskassan om du överklagar ett beslut om sjukpenning, beroende på var du bor. Nu ska Inspektionen för socialförsäkringen granska vad de här skillnaderna beror på. Förvaltningsrätten i Uppsala är en av dem som under förra året ändrade lägst andel av besluten.

Lena Stranne överklagade Försäkringskassans beslut och försökte få förvaltningsrätten i Uppsala att ändra det. Hon tycker att allt känns som ett lotteri.

-Dom bara läste gamla papper, gamla intyg och frågade om datum. Jag grät till slut för att jag blev misstrodd.

Lena Stranne har arbetat i förskolan och på lågstadiet. Hon hade jobbat heltid i många år, men berättar att hon hade sådana smärtor att hennes läkare till sist sjukskrev henne på deltid. Men Försäkringskassan sa nej till sjukpenning. Det har Lena Stranne överklagat - men hon fick nej, utom på en liten del, även i Förvaltningsrätten i Uppsala.

Förvaltningsrätten i Uppsala ändrade under förra året ungefär tjugo procent av de överklagade besluten, men det är alltså stora skillnader mellan förvaltningsrätterna. Som mest, i Luleå,  ändras nästan fyrtio procent av försäkringskassebesluten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".