Laxwallenbergare med blomkålspuré. Foto: Christina Jansson

Christina bjuder på D-vitaminrik mat

Enligt livsmedelsverket är vitamin D ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av. Brist på D-vitamin kan leda till rakit, "engelska sjukan", vilket påverkar vårat skelett. D-vitamin lagras och bildas i vår kropp av solljus men kan även inmundigas när vi äter bland annat fet fisk, som till exempel lax.
Denna torsdagmorgon lagar därför Christina Laxwallenbergare med blomkålspuré, gröna ärtor och skirat smör.

Laxwallenbergare med blomkålspuré, gröna ärtor och skirat smör
500 g laxfilé
2 äggulor
1 dl grädde
1 knapp tsk salt
1 krm vitpeppar
1 nypa cayennepeppar
en näve finklippt färsk dill

Puré:
750 g blomkål
3/4 dl grädde
salt och vitpeppar

Ansa och skölj blomkålen. Dela i mindre buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca 8-10 min. Under tiden blomkålen kokar, dela laxen i mindre bitar och mixa slät i en hushållsassistent tillsammans med äggulor och grädde. Tillsätt kryddor och finklippt dill. Forma åtta stycken wallenbergare och stek på medelvärme i generöst med smör, ca 3 min per sida. När blomkålen är kokt, häll av vattnet och mixa till en slät puré tillsammans med grädde. Smaka av med salt och peppar. Servera wallenbergarna tillsammans med blomkålspuré, gröna ärtor och skirat smör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".