Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det var på annandag jul 2011 som mordet begicks i en lägenhet vid Vaksalagatan i Uppsala. Foto: Jakob Nystedt/SR

Vittne till mord i Uppsala känner sig kränkt

"Hur mycket ska man utstå som vittne?"
2:22 min

Nu kommer mer kritik i spåren efter Vaksalamordet i Uppsala förra julen. Huvudvittnets mamma menar att hennes dotter, som är i övre tonåren - och som såg 26-åringen skjutas ihjäl och sedan själv hotades av gärningsmannen - har utsatts för en orimlig press och kränkning i rättegångarna.

Nu måste en diskussion till om hur hårt man ska gå på vittnen, menar mamman.

 – Hur mycket ska man utstå som vittne? Att vittna gör man ju inte för sin egen del. De vill ju att vi ska våga och vilja vittna inför det vi tror är rätt. Jag tycker att hon har utsatts för en fruktansvärd press och kränkning både tingsrätt och hovrätt, säger mamman.

Hon beskriver sin dotter som en helt vanlig tjej som råkade vara på fel plats vid fel tillfälle.

Och mötet med rättsapparaten efteråt blev brutalt.

Bland annat har hur mycket dottern dricker tagits upp - på ett insinuant sätt - menar hennes mamma och i hovrätten ska den åtalade mannens försvarsadvokat ha antytt att hon kanske vittnat mot honom för att få skadestånd.

– Det kände som att hon stod inför rätta, och inte den åtalade. Man ska självklart ifrågasätta vittnet, men får man gå till rena personangrepp? Påstå saker som inte är sanna?

Den 22-åring som hennes dotter pekat ut som skytten, fälldes i tingsrätten för mordet och för att ha hotat henne direkt efter. När hovrättsrättegången avslutats förra veckan släpptes han, vilket tyder på att han kommer frias.

Ytterligare sten på bördan har medierapporteringen kring rättegången varit. Och i sociala medier har tonen stundtals varit riktigt hård.

Hon upplever att dottern fått bra stöd från åklagarna och polisen under resans gång.

Men familjens tilltro till rättsväsendet i stort har fått sig en rejäl törn - och det hon var med om har påverkat dottern, hennes liv är inte som alla andra tonåringars längre, säger mamman.

Madeleine Leijonhufvud, professor emeritus i straffrätt, och som bland annat skrivit en lärobok om etik i juridiken, bekräftar den här mammans bild av hur vittnen behandlas. Och hon menar att nu måste advokaterna diskutera etiken och sätta stopp för utvecklingen.

– Jag menar att det har gått för långt. Jag ser att det blivit en utveckling mot det amerikanska sättet där advokaterna agerar väldigt hårt för att göra intryck mot en jury. Det är väldigt olyckligt, och bidrar inte till att man får fram sanningen. Det är uppenbart till för att skjuta vittnet i sank, säger hon.

– Om man ska våga vittna måste man bli bemött med respekt.

Vad händer annars då?

– Folk kommer att välja att inte vittna i framtiden när man blir utsatt på det viset, säger mamman till huvudvittnet.

Den åtalades försvarsadvokat johan Eriksson påpekar i en skriftlig kommentar till Upplandsnytt att vittnet faktiskt också är målssägande och yrkar på skadestånd. Han säger också att advokater har att rätta sig efter rättens ordförande som ska bevaka att frågor ställs på ett relevant sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".