Forsmark

Radioaktivt avfall felmärkt

Radioaktivt avfall som lämnats för slutförvaring under Östersjöns botten vid Forsmark kan innehålla annat än vad förvaringen är byggd för, befarar Svensk Kärnbränslehantering (SKB), som informerat Strålsäkerhetsmyndigheten om problemet.

Det lågaktiva avfallet kommer främst från forskning, sjukvård och industri och har skickats till förvaring under 1990-talet, skriver UNT.se.

Det kan röra sig om att det är vätska i avfallet, fast det borde vara torrt, eller så kan det innehålla större mängder plutonium eller uran än vad som var tänkt.

Planen är att SKB ska analysera avfallet.

– Det utgör ingen risk för omgivningen i dag, men den dag man försluter förvaret vill man inte att mängderna ska vara större än man räknat med. De ligger till grund för den långsiktiga säkerhetsanalysen. Skulle det vara större mängder gäller inte analyserna, säger Anders Wiebert vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".