KNIVSTA

Utsläpp kan ha dolts genom felaktiga rapporter

"Det kommer att utredas av polisen"
2:00 min

Utredningen har nu påbörjats av varför utsläpp från reningsverket i Knivsta dolts genom felaktiga rapporter. Det är en anställd på det företag som driver reningsverket som under flera år tros ha uppgett felaktiga värden på utsläpp och därmed dolt att de överstigit gällande riktvärden. 

Den anställde är nu avstängd från sin tjänst medan företaget, Roslagsvatten, utreder det som hänt - men varför den anställde skulle ha dolt utsläppen är fortfarande oklart, säger företagets vd Mikael Medelberg.

- Det har inte kommit fram något motiv till varför det här har hänt, säger Mikael Medelberg.

Har ni frågat efter motiv?

- Vi har frågat efter motiv men inte fått något sådant.

Den anställde har, enligt misstankarna, rapporterat felaktiga värden till myndigheterna för de utsläpp som skett från reningsverket av ämnet ammoniumkväve, ett ämne som kan orsaka övergödning av sjöar. Enligt vad som misstänks så har samma anställde också haft del i de utsläpp av ämnet som skett under det senaste halvåret. Den anställde har nämligen, enligt vad som framkommit, på eget bevåg ingått ett muntligt avtal med en firma om att firman skulle i Knivsta tömma s k lakvatten från en soptipp, lakvatten som alltså av den anledningen kom att hamna i Knivstas reningsverk.

Det som sen tycks ha hänt är att reningsverket inte klarat reningen av det ammoniumkväve som fanns i lakvattnet, och från reningsverket har därför ämnet kommit ut i halter som överstiger de riktvärden som finns, detta i vatten som runnit ut i Knivstaån och vidare ut i Garnsviken och i Mälaren. Men det värdet misstänks alltså samma anställde sen ha dolt genom att ange ett betydligt lägre värde i sin rapportering till myndigheterna.

- Sambandet är att det är samma person som varit ansvarig för miljöövervakningen i båda fallen. Men vi ser inget ekonomiskt eller funktionellt samband på annat sätt, säger Mikael Medelberg.

Vilka andra farliga ämnen kan ha släppts ut i naturen med vattnet från soptippen?

- Ja, inga som vi vet nu. Men vi har fått en specifikation av vattnet från dem som levererat det, och vi har tagit prover i Knivstaån, och allt det materialet överlämnar vi till miljöenheten på Knivsta kommun, och vi kommer att fortsätta att ta kontinuerliga prover.

Hur utreder ni saken nu?

- Vi utreder det både internt och med extern revision. Men det kommer ju också att utredas av polisen.

Tycker du att det är underligt att det här har pågått utan att någon annan upptäckt det?

- Ja, vi får ju undersöka varför det har kunnat pågå, avslutar Mikael Medelberg, vd för Roslagsvatten AB.

Roslagsvatten AB ägs gemensamt av ett flertal olika kommuner, bland andra Knivsta kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".