Kårhuset i Uppsala. Foto: Uppsala Studentkår

Studentkåren i Uppsala fortsätter tappa medlemmar

"Andra studentkårer har sett en störtdykning"
1:59 min

Uppsala studentkår fortsätter att tappa medlemmar. Sen kårobligatoriet avskaffades 2010 och det blev frivilligt att vara med i kåren har antalet medlemmar sjunkit kraftigt. Jämfört med i fjol minskade medlemsantalet med åtta procent.

– Jag tror att det är en utveckling av kårobligatoriets fall. På andra studentkårer har vi sett en störtdykning efter kårobligatorietsfall, vi ser en långsam förändring, att det blir långsamt färre med medlemmar, säger Yasmin Hussein är viceordförande i Uppsala studentkår.

Uppsala studentkår jobbar bland annat med ett främja utbildningskavlitet och att representera studenter gentemot universitetet. 2010 var allastudenter vid uppsala Universitet med i Uppsala studentkår, idag är cirka 70% med i kåren.

– Vi har en av sveriges högsta anslutningsgrad. Den situation som vi befinner oss i är jämfört med förhållandena fantastiskt bra. Vi kommer fortsätta arbeta med att studentinflytande syns hos den enskilda studenten, säger Yasmin Hussein.

Till skillnad från Uppsala studentkår så verkar nationerna ha lätt att både få och behålla medlemmar. Till och med när antalet studenter vid uppsala universitet minskar så ligger antalet nationsmedlemmar stadigt.

Viktor Lundqvist är ordförande för Kuratorskonventet, nationernas samlingsorganisation.

– Jag tror att beror på att vi har 13 olika nationer med väldigt olika verksamhet. Så det skiljer sig väldigt mycket inom och mellan nationerna, så att studenter kan hitta er nation som passar dom. Det är svårt att uttala sig om varför Uppsala studentkår minskar, men nationerna syns mycket mer än Uppsala studentkår. Det gör att vi sitter i ett bättre läge att få fler medlemmar, säger Viktor Lundqvist.

Vi gick ut på stan och frågade några studenter och nations- och kårmedlemskap.

– Jag är med i Stockholms nation. Jag älskar den nationen, det är där jag har mitt hjärta! Förra terminen var jag med i Uppsala studentkår, jag har nog bara glömt att förnya mitt medlemskap. Jag skulle nog vara med i kåren bara för att stötta den, säger Vendella Ragnarsson.

– Pluggar man i Uppsala så måste man vara med i en nation, dels för gemenskapen och dels för bostäder och sånt. Jag är inte med i Uppsala studentkår. Jag har aldrig varit aktiv i nån kår och är inte intresserad, säger Simon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".