Cannabisplantor. Foto: Eric Risberg/Scanpix

Uppsalabo åtalas för knarkodling i förråd

En 32-årig Uppsalabo har åtalats för att ha odlat cannabis och sålt det via internet. Han har enligt åtalet sålt ungefär ett kilo cannabis per månad under 2011 och 2012 och på det tjänat uppskattningsvis 600 000 kronor.

Det rör sig om stora mängder cannabis som uppsalabon sålt, säger kammaråklagaren Maja Kullinger.

 – Vi misstänker att han har sålt ungefär ett kilo per månad, säger Maja Kullinger.

Hur mycket pengar har han tjänat på det?

– Vi har begärt att förverka 600 000 kronor av honom, och det är vad vi uppskattar att han tjänat.

Har han haft det här som en heltidssyssla?

– Det är det här han har livnärt sig på, menar jag.

Narkotikaaffärerna ska ha pågått i ungefär två års tid, under 2011 och 2012. Den cannabis som sålts ska Uppsalabon dels ha skaffat vid återkommande resor till Danmark, dels ha odlat själv i ett städförråd i den fastighet där han bodde. Hela historien uppdagades då anställda på Uppsalahem upptäckte att de inte kom in i städförrådet och förstod att någon måste ha bytt låskolv i dörren dit. Då låset bröts upp upptäcktes cannabisodlingar i förrådets båda rum, ett tiotal plantor i vardera rummet. Åklagaren Maja Kullinger igen:

 – Sen kunde man spåra byggnationer där inne till material som han hade i sitt eget förråd. Och då man hämtade in honom till förhör hade han ganska graverande bevisning i famnen, säger Maja Kullinger.

Då mannens dator gicks igenom påträffades omfattande förteckningar över vad polisen menar är hans narkotikaförsäljningar. Sina erbjudanden om att köpa cannabis i småportioner har han lagt ut på internet, enligt polisutredningen.

 – Det finns en hel del verktyg att använda sig av, de använder speciella dataystem som krävs för att komma in på vissa sidor. Han har inte lagt ut det på sidor som varit tillgängliga för vem som helst, säger kammaråklagare Maja Kullinger.

Uppsalabon står nu åtalad för grovt narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".