1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
2 av 2
Knivsta kommunhus. Foto. Sanna Richter/SR

Giftiga ämnen kan ha hamnat i Knivstaån

Göran Nilsson (M): "Helt klart risk för det"
1:24 min

Det finns risk för att flera giftiga ämnen hamnade i Knivstaån, då vatten från en soptipp tömdes i en pumpstation i Knivsta utan miljötillstånd under ett halvårs tid. Det säger kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M), som polisanmälde utsläppen.

– Ja, det finns helt klart risk för det i och med att det är lakvatten, alltså regnvatten som runnit genom en avfallstipp. Det ämne som hittills identifierats är kanske inte direkt hälsofarligt, men vi vet ju inte vad det kan ha funnits för andra ämnen i vattnet, säger Göran Nilsson.

Polisanmälan är gjord också av det bolag som driver reningsverket i Knivsta, Roslagsvatten. Det är en anställd där som misstänks att på egen hand ha ingått ett muntligt avtal med en firma om att den skulle hämta vattnet från en soptipp i Brista och tömma det i pumpstationen i Knivsta.

Det var privatpersoner som undrade vad det för slambilar som körde omkring i Knivsta och som kontaktade kommunstyrelseordföranden Göran Nilsson som bestämde sig för att följa efter en av slambilarna:

– Ja, jag följde efter till en pumpstation, som var låst men de hade nycklar till den. Där tömde de både bil och släp, och det där förekom minst två gånger om dagen, så det var ju ganska stora mängder, säger Göran Nilsson.

Utsläppen utreds nu både av polisen och av Roslagsvatten AB. Däremot har inte Knivsta kommun beslutat att själv utreda saken:

– Vi är ju delägare i Roslagsvatten. Vi har ingen anledning att tro att man skulle förfela en utredning, så jag ser inget skäl till att kommunen gör en egen utredning, säger Göran Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".