Nära femtio tiggare i Uppsala under vintern

"Det här är det enda jag kan"
5:12 min

De bor i bilar på nätterna och tigger på Uppsalas gator på dagarna. Upplandsnytt har det senaste halvåret kartlagt hur många tiggare som finns i Uppsala, hur de organiserar sig och var de bor. Att övernatta i bilar är en vanlig boendeform.

Till exempel har en grupp unga män från Rumänien den här vintern bosatt sig på Katedralskolans parkering. 27-årige Viorel från Rumänien drar upp dörren på en vit skåpbil och visar att han sover där med filtar i den utkylda bilen. De är fyra unga män som vi träffar på den här januarikvällen som tänker övernatta på parkeringen.

Vi ser dem på Uppsalas gator. En del spelar dragspel, trumma eller tamburin. Andra sitter bara med en mugg framför sig.

De allra flesta som sitter och tigger är romer som kommer från Rumänien och Bulgarien. Orsaken är att många romer i de länderna lever väldigt fattigt.

Tiggarna sitter ensamma. Men de är här i grupper. Oftast en familj eller personer som är släkt på andra sätt. En del av dem går till Mikaelsgården i Uppsala som Stadsmissionen driver där man kan få fika och värma sig.

– Det vi har sett är att de kommer familjevis. Det är mamma, pappa, mostrar, syskon och barn, säger Carola Matilainen som är verksamhetsansvarig vid Mikaelgården.

Enligt hjälporganisationer och polis har antalet tiggare blivit allt fler de senaste åren. Men de vet inte med hur mycket.

Men vi på Upplandsnytt har räknat nu under vinterhalvåret. Vi har sett 49 tiggare i centrala Uppsala. En del är här bara en kort tid. Andra har tiggt till och från hela vintern.

Hur tiggarna bor ser lite olika ut visar vår granskning. Att bo på en campingplats förekommer. Tiggargrupper har bland annat bott på Fyrishovs camping i Uppsala. En del bor i lägenheter - andra på ett härbärge i Stockholm som är öppet för akut hemlösa EU-medborgare.

Men en hel del av de vi frågar säger att de bor i bilar. Det är en vanlig boendeform bland tiggarna säger Arto Moksunen på hjälporganisationen Crossroads i Stockholm:

– De flesta i gruppen romer som finns på gatorna sover i bilar. Då har du hela din familj i närheten. Alla dina saker finns också i bilen då, säger Arto Moksunen.

Männen som bor i bilar vid Katedralskolan i Uppsala visar att de också samlar pantburkar för att kunna köpa mat.

– Det är kallt och en äcklig känsla. Men vad ska man göra när det inte finns mat, säger en av männen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".