Brandman (arkivbild). Foto: Paul Madej / Scanpix

Nu kompletteras 112 med 113 13

"Idag är det stor belastning på 112"
1:00 min

Lägg numret 113 13 på minnet. För från och med idag kan du ringa dit för att få information vid stora olyckor och kriser.

En skogsbrand härjar och gör att det är svårt att komma fram på vissa delar av vägnätet, när kan man använda vägen igen? eller så har magsjuka slagit ut hundratals människor i stan - vågar jag dricka vattnet? Det är exempel på frågor som idag ofta ställs till personalen som svarar på larmnumret 112, men nu ska det nya informationsnumret 113 13 avlasta sos alarm.

– För vi vet om att idag är det stor belastning på 112 när det händer större olyckor och många av dom är inte nödsamtal utan mer att dom vill ha information om händelsen, och därför är numret framtaget.

Det berättar Daniel Lundin som är produktionschef på SOS Alarm.

SOS alarm har som exempel när stormen Gudrun drog in över Sverige, då kom det in 12000 samtal till SOS dom första 12 kaotiska timmarna.. Många var renodlade nödsamtal men många ringde för att dom var oroliga och ville veta mer. Därför har nu regeringen bestämt att SOS alarm tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska ha ansvar över 113 13 som ska vara tillgängligt dygnet runt, alla dagar.

Är det fara för liv så är det fortfarande 112 som gäller, men...

– Är det mer att man vill ha information, man kanske ser en brand på långt håll med kraftig rökutveckling, så istället för att ringa 112 och fråga vad som hänt, så kan man ringa avlastningsnumret 113 13 där man kan få informationen. Exempelvis, stäng dörrar och fönster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".