Tiggare i centrala Uppsala. Foto: Martin Hult

Olika åsikter om att ge pengar till tiggare

Många lyssnare ger - andra vill kasta ut dem
3:05 min

Att ge eller inte ge, det är frågan när det gäller tiggarna vi ser på gatorna. Det finns argument för båda förhållningssätten bland dem P4 Uppland pratar med. Och bland lyssnarna som ringt oss finns Dorian som brukar ge 500 spänn ibland.

– Man ska vara medveten om att det inte är alltid som de här pengarna går till dem som tigger, säger Kajsa Wahlberg som har människohandel som sitt ansvarsområde på rikspolisstyrelsen.

Det har hänt att tiggare är tvingade av andra att tigga. Senaste konstaterade fallet i Uppsala var när en man utan armar tiggde sommaren 2008.

Men polisen har inget som har visat att någon av tiggarna i Uppsala dom senaste åren är tvingade av någon.

– Sen finns det de som tycker att det är orimligt att inte ge, och då måste de får göra det, säger Kajsa Wahlberg.

Åsikterna om tiggarna på Uppsalas gator går verkligen isär. På en liten stund under tisdagsmorgonen ringde många lyssnare till vår telefonsvarare.

– Jag brukar ge 500, ibland en 1000-lapp. Jag tycker att det är för jävligt att de ska behöva ligga på gator och stå att tigga, säger Dorian från Uppsala.

På Facebook är det också många som tycker till. Lena skriver: "Såg på parkeringen folk som böt från fina kläder till trasiga och det är dom som sitter vid stationen. Visst finns det bostadslösa, men hjälp våra som är skrivna i Sverige och behöver hjälp."

Du kan följa hela vår publicering om tiggarna i Uppsala här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".