1 av 3
Sot, spridda blad ut böcker och glaskross över golvet. Foto: Sanna Richter /SR
2 av 3
Sävjaskolans rektor Ewa Hjelm. Foto: Sanna Richter /SR
3 av 3
Sävjas stadsdelsbibliotek. Foto: Sanna Richter /SR

Bokbuss till Sävja efter branden i biblioteket

Ungdomar om branden: "Politikerna stuntar i Sävja"
2:34 min

När elever och lärare kom till Sävjaskolan i Uppsala möttes de av ett bränt bibliotek. Natten mellan lördag och söndag började det brinna i stadsdelsbibloteket som ligger i skolans lokaler - enligt polisen efter att en flaska med brännbar vätska kastats in genom ett fönster.

- Jag blir väldigt förbannad, och ledsen, säger Ulla Hjorton, enhetschef för stadsdelsbiblioteken.

Vi tittar in i det brända biblioteket, böcker ligger utspridda och svedda över golvet och sot täcker lokalen. Det luktar skapt av branden och fönstren är täckta av plast eller playwood.  

- Vi ska försöka ställa dit en biblioteksbuss så snart som möjligt, kanske i nästa vecka, så att Sävjaborna får tillgång bibliotek, säger Ulla Hjorton.

Bland de ungdomar P4 Uppland möter är några ledsna och upprörda. Flera menar att det nog är ungdomar som har startat branden för att de inte har något att göra eller är missnöjda med politikerna som de upplever har glömt Sävja. Så här säger en ung kille:

- Alltså hatet börjar växa och vi har hört falska ord från politkerna.

Sävjaskolans rektor Ewa Hjelm har gått runt i alla klasser och informerat under dagen. Skolans veksamhet påverkas egentligen inte alls av branden och vad hon vet så har inga hot riktats mot biblioteket. Enligt Ewa Hjelm är det en lugn stämning på skolan, de flesta eleverna pratar inte ens om branden.

- Vi lånar bara skönlitteratur där så det får vi göra någon annanstans, säger Ewa Hjelm. Men även hon tycker att det är väldigt tråkigt:

- Jag beklagar att någon bestämmer sig för att elda biblioteket här i Sävja, det är bara beklagligt för alla som bor här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".