Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två dog vid biljakt - polisen utreds

Uppdaterat tisdag 12 mars 2013 kl 16.04
Publicerat tisdag 12 mars 2013 kl 01.58
Polisen: ”Bilen körde fort och vårdslöst”
(1:25 min)
1 av 5
Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 5
Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
3 av 5
Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
4 av 5
Hjulstabron mellan Enköping och Strängnäs där biljakten slutade med två människor omkom. Foto: Jonas Ahlman/SR
5 av 5

Det blir internutredning av Uppsalapolisens agerande i natt, där vakthavande befäl beslutat att bommarna vid Hjulstabron skulle fällas ner och bron öppnas för båttrafik, vid en polisjakt. Polisen jagade en bil som smitit från en bensinnota i Uppsala i natt. De två män, båda 20 år gamla, som satt i bilen, omkom när de körde ner i vattnet.

Uppsalapolisens agerande blir nu föremål för utredning om eventuellt tjänstefel och vållande till annans död vid riksenheten för polismål med hjälp av polisen i Västerås. Vakthavande befälet har inte tagits ur tjänst, enligt uppgifter under dagen till Upplandsnytt, däremot har all inblandad polispersonal fått s k debriefing efter händelsen.

Varför beslutade vakthavande att stänga av bron på det här sättet?
Det är ett beslut som är fattat. Vi har en tragisk olycka som har inträffat och i övrigt kan jag inte gå in och bedöma de här detaljerna. Det får vi återkomma om senare, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Hur vanligt är det att man stänger av vägar på det här sättet genom att öppna en bro?
Jag kan inte erinra mig om att vi har haft något liknande i länet sedan tidigare, men man ska komma ihåg att varje händelse är unik och polisen måste alltid göra olika bedömningar om olika åtgärder. I det här fallet har vakthavande bedömt att den här bilden måste vi på något sätt få stopp på och då bestämmer man sig för att stänga bron för trafik, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

Bilen förekommer inte i något av polisens register sedan tidigare.

Länspolismästaren Erik Steen har i dag inte velat uttala sig om polisens beslut att öppna bron. Biträdande chefen för trafikavdelningen Michael Gustafson säger så här om beslutet.
– Det här är ett beslut som fattades av vakthavande befäl som är i tjänst. Utifrån det beslutet som fattades kommer det ske en utredning, så jag kan inte uttala mig mer om det.

Den som fattade beslutet måste ha tänkt tanken att de misstänkta tjuvarna kunde dö om de körde genom bommarna, hur såg riskanalysen ut?
– Det kan inte jag uttala mig om, utan det får vederbörande göra som fattat beslutet, säger Michael Gustafson, biträdande chef för trafikavdelningen, Uppsalapolisen.

Det hela började med att Uppsalapolisen strax före midnatt i natt fick larm om en bensinsmitning vid Statoil på Takpannegatan i Gränby. En polispatrull fick syn på fordonet vid Litslena och följde efter, genom Enköping och ut på riksväg 55 mot Strängnäs. Uppsalapolisens vakthavande befäl gav order till brovakten vid Hjulstabron att stänga av bron för biltrafik och samtidigt öppna bron, på det sätt man gör då båtar passerar, för att stoppa fordonet.

Men de två i bilen körde rakt igenom avspärrningen och ner i vattnet, genom islagret och sjönk till botten. Först vid sextiden i morse kunde bilen med de två döda kropparna bärgas. De två har under dagen identifierats, båda var 20 år, en hemmahörande i Sundsvall och den andra i Eskilstuna.

– Det var väldigt besvärligt, tio grader kallt ungefär, det är isvakar och det är väldigt mörkt, sade räddningstjänstens insatsledare Håkan Bergström under nattens arbete.
– Bilen var kraftigt skadad. Vi fann två personer kvar i bilen när vi fick upp den på bron. Den låg ganska djupt, på 10-15 meters djup ungefär. Hur skadorna på bilen uppkommit får polisen reda ut, men det var mycket kraftiga skador i fronten på bilen, berättar Håkan Bergström.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är delad i sin syn på polisens agerande vid händelsen:
– Om brottsmisstanken är bensin- eller bränslestöld så är brottet helt oproportionerligt i förhållande till den åtgärd man vidtagit genom att öppna en bro. Det blir någon form av dödsfälla av detta, om man kör genom bommarna.
– Samtidigt tänker jag att polisen ofta får kritik för att man är passiv, här där man agerar för att få stopp på tjuvarna blir man plötsligt boven i dramat – det är också tragiskt, säger Sven-Erik Alhem.

P4 Uppland/Ekot/P1 Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".