Tiggare i Uppsala. Foto Martin Hult/SR

Så mycket tjänar Uppsalas tiggare

"Mindre på dagen, mer på natten"
2:24 min

Hur lönsamt är det att tigga? Det är något som det är ont om säkra uppgifter om. Men Upplandsnytts egen kartläggning visar att en timpenning kan vara runt 80 kronor. Själva säger tiggarna att de tjänar några få hundralappar per dag.

– Hundra kronor för en dag, säger en man som sitter utanför Systembolaget i Uppsala att han tjänar på att spela dragspel i sex-sju timmar.

De tiggare vi frågar säger att de tjänar små belopp. 50 kronor på den dag. Eller några hundra.

– 150 kronor på en dag. 200 ibland. Det händer att man får 300-350 kronor på natten. Men mindre på dagen, säger en annan som spelar dragspel.

För fem-sex år sen kollade Stockholmspolisen tiggare som gick i pendeltåg. De kom fram till att tiggarna kunde få ihop mellan tio och fyrtio kronor på en kvart. Det räknades sen om till att tiggare kunde få ihop 800 kronor på en dag. Numera tror Stockholmspolisen att förtjänsten har gått ner till 300-500 kronor per dag. Men det är bara en gissning.

Men hur mycket kan en tiggare i Uppsala tjäna? Det har ingen tidigare undersökt. Men vi har räknat.

Vi har också kollat hur ofta tiggarna får pengar. Jag har suttit på caféer, restauranger eller stått på gatan och kollat 11 olika tiggare vid 19 tillfällen under totalt drygt 8 timmar. När jag kollade så fick tiggarna något i snitt var sjätte minut - alltså 10 gånger i timmen.

Vi har också frågat personer vi har sett ge pengar till tiggarna. Både till de som bara sitter med en mugg och de som spelar dragspel. Vi frågade 32 personer. De gav mellan en och tjugo kronor var. I snitt gav de vi frågade 8 kronor.

Så åtta kronor i muggen per gång skulle betyda en timpenning på 80 kronor för att tigga på Uppsalas gator. Det är en uppskattning och det kan förstås variera.

Men oavsett om tiggare tjänar 80 kronor i timmen eller några hundra per dag som de själva säger så kan det ändå vara lönsamt för fattiga människor från Rumänien att tigga i Sverige. Speciellt om man är flera här samtidigt säger Tiberiu Lacatus som jobbar på hjälporganisationen Crossroads:

– Om de jobbar tre personer i en familj och kan lägga undan tvåhundra per dag så blir det sextusen per månad. Det är mycket mycket bättre mot vad de skulle ha i Rumänien, säger Tiberiu Lacatus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".