Kritik mot polisen efter broöppning

1:52 min

Uppsalapolisen får nu kritik för hur man stoppade två misstänkta bensintjuvar i natt. Polisen öppnade en bro - vilket fick konsekvensen att den flyende bilen körde ner i vattnet och två personer omkom.

– När jag ser en sån här händelse så vill jag ju veta vad som har hänt och hur polisen har använt sig av behov- och proportionalitetsprincipen, nämligen då att själva insatsen måste ju stå i proportion till själva brottet. Och om det är så att man har smitit från en bensinnota, och sedan så genomförs en stor broöppning, med konsekvensen att två människor dör - så tycker jag att det är oerhörda konekvenser, jag är som sagt var chockad för jag ser den här broöppningen som en dödsfälla, säger Jörgen Lundälv.

Ärendet är nu överlämnat för internutredning. Ingen av dom inblandade vid Uppsalapolisen är tagen ur tjänst.

En förundersökning om tjänstefel samt vållande till annans död kommer att inledas efter biljakten i Uppland i morse, säger Håkan Roswall, åklagare vid riksenheten för polismål, till Ekot.

Åklagaren tar nu hjälp av polisens internutredningsenhet i Västerås för att utreda om polisen agerade brottsligt när två misstänkta bensintjuvar omkom. Det är troligt att vakthavande befäl vid Uppsalapolisen kommer bli misstänkt i målet, enligt åklagaren.