Foto: Martin Hult/SR

Tiggare i skuldfälla

"Det är vanligt att man lånar pengar för att komma hit"
2:08 min

Det händer att tiggare i bland annat Uppsala fastnar i en skuldfälla - eftersom dom har tagit lån med hög ränta för att kunna ta sig till Sverige. Det säger flera personer vi har pratat med. En av dem är 56-årige Elie från Rumänien som tigger i Uppsala.

Han tog ett lån på 200 euro säger han - knappt tvåtusen kronor - för en bussresa till Sverige - som han inte har pengar att betala.

Och en av de som spelar dragspel i Uppsala säger att han och hans fru lånade 300 euro från en privatperson för att kunna ta sig med bil från Rumänien till Sverige. Ett lån med 50 procent ränta - per månad

– Alltså det är ju bra, vi tycker att han har hjälpt oss och det tycker vi är rätt det finns ingen annan som kan ge oss pengar hemma. Han litar på att vi betalar varje månad, annars tar han vårt hus.

När jag frågar en månad senare säger han att de inte har klarat av att betala skulden.

Och att tiggarna tar dyra lån med till exempel 100 procents ränta för att ta sig till Sverige är inte ovanligt säger Arto Moksunen på hjälporganisationen Crossroads

– Det är vanligt att de lånar och då har de skulder i sina hemländer. De hamnar i en skuldfälla det är ofrånkomligt. Den första konsekvensen är att de inte kan återvända hem, de kanske inte vågar heller.  

Tiggaren Elie på tågstationen säger att han varken har pengar till bussresa hem till Rumänien eller lånet han tog för att åka till Sverige. Han säger att han inte vet om han ska ångra sig eller inte men han trodde inte att det skulle vara så svårt. Han kan inte säga rakt ut att han ångrar sig, han vill bara hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".