Lång väntan på bostad i Enköping

Emma: ” Det kan kännas lite surt”
1:57 min

Det tar allt längre tid att få hyra en bostad, även utanför storstäderna. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort av 1100 kommunala och privata bostadsbolag i landet. I Uppsala län har köerna växt de senaste fem åren i de flesta kommuner. Längst tid får man vänta på en bostad i Uppsala, men det är i Knivsta och Enköping som köerna har växt mest.

I Enköping fanns det i princip ingen bostadskö alls för fem år sedan, nu får man i snitt vänta i 2,5 år.

En som väntade längre än så är 22-åriga Emma

– 4 år eftersom jag väntade på en etta.

Vad tycker du om bostadsköerna i Enköping?

– Köerna är alldeles för långa på de små lägenheterna för det är dem det är störst ruljans på och det är inte många som ställer sig i bostadskö som 16-åring. Det kan kännas lite surt, säger Emma.

Hos kommunala Enköpings Hyresbostäder står just nu 6000 personer i kö. Av dom är mer än var tredje under 28 år. Och vd Thomas Lundmark berättar att deras kö har växt med 2000 fler på bara två år. Nu satsar bolaget, som ett av få i länet, på så kallade ungdomslägenheter.

– Vi bygger om gamla Folkets hus här i Enköping till små lägenheter och då utgick vi från att det här skulle vara för ungdomar. Det blir 26 små lägenheter från 28 kvadratmeter och uppåt.

Dessutom har Enköpings hyresbostäder börjat bygga ytterligare 330 lgh i centrala Enköping (kvarteret Sadelmakaren) där de första kan flytta in till årsskiftet. Men att bygga mer än så är inte möjligt just nu, menar Thomas Lundmark.

– Det här är ett jätteprojekt för oss, det är det vi mäktar med nu. Sedan planerar vi för att sätta igång med ytterligare projekt när det här fasas ur. Så vi planerar för framtiden.

Men vad mäktar då kommunen med? Hade inte Enköpings kommun kunnat förutspå att, som kommunstyrelsens moderata ordförande Anna Wiklund säger, allt fler vill bo i Enköping och att många unga flyttar hemifrån just nu?

– Att det har blivit så snabb ökning är alltid svårt att förutsäga, säger Anna Wiklund.

– Om vi hade sluppit problematiken med arkeologiska utgrävningar hade vi säkert kunnat ligga ett par år före men nu är vi där vi är och nu ser jag positivt på att vi förhoppningsvis också kan komma igång med kvarteret Traktören, det vill säga före detta Stadshotellet.

– På riksnivå är möjligheten att överklaga fortfarande väldigt enkel. En enda person kan överklaga och på så sätt försena en byggnation med från ett halvår och längre tid än så, säger Wiklund.

Bostadsköer Uppsala län

Genomsnittstiden för ett förstahandskontrakt hos både kommunala och privata bostadsbolag (inom parentes för fem år sedan):

Enköping: 2-2,5 år (0-0,5 år)
Heby: 0,5-1 år (0-0,5 år)
Håbo: 2-2,5 år (1-1,5 år)
Knivsta 4,5 år (1,5-2 år)
Norrtälje 6-6,5 år (5,5-6 år)
Sigtuna 5,5-6 år (3,5-4 år)
Tierp: Inget svar
Uppsala: 6-6,5 år (5-5,5 år)
Älvkarleby: 0-0,5 år (0-0,5 år)
Östhammar: 1,5-2 år (0-0,5 år)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".