1 av 6
President Gül tas emot av landshövdingen. Foto: Sanna Richter /SR
2 av 6
Kampen med röda mattan. Foto: Sanna Richter /SR
3 av 6
Stadsbesök President Abdullah Gül och Kung Carl XVI Gustaf. Foto: Sanna Richter/SR
4 av 6
Presidentfrun Gül och drottning Silvia. Foto Sanna Richter /Sr
5 av 6
Kurder protseterade mot stadsbesöket. Foto: Sanna Richter /SR
6 av 6
Reportern Eda Ündü och hennes kollega. Foto Sanna Richter

Turkiets president på besök i Uppsala

Presidentbesök på Uppsala slott
5:14 min

För första gången någonsin gör Turkiets president ett stadsbesök i Sverige och efter två dagar i Stockholm kom de idag till Uppslala. Med sig har president Abdullah Gül sin fru och en delegation på runt 200 personer - bland dem flera ministrar och en stor näringslivsdelegation. Först blev det lunch på slottet.

Ingen journalist fick möjlighet att prata med presidenten utan erbjöds bara tillfällen att fotografera presidentparet.

Hade vi fått det så hade vi kunnat fråga president Gül om läget med kurderna, om Turkiets framtida EU-medlemskap eller om varför Turkiet finns bland de länder som har flest fängslade journalister.

P4 Uppland träffar en turkisk journalist utanför slottet, Eda Undü och hon säger att det inte är några problem att vara journalist i Turkiet. Hon har sett kurderna manifestera bredvid slottet men hon vet inget mer om de samtal som ska ha förts mellan Turkiets ledning och den kurdiska organisationen PKKs livstidsdömde ledare Abdullah Öcalan.

Det här besöket har också fått en del kritik, framför allt från olika kurdiska organisationer.Medan presidenten och hans sällskap kördes upp till slottet för lunch samlades en större grupp kurder vid Helga Trefaldighet för att manifestera.

- Han ska se oss och höra oss, han ska veta att vi har ögonen på honom säger en av demonstranterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".