Vaccination. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Mässlingsmitta kan spridas inom vården

"I vården vistas folk som är extra sårbara"
1:31 min

Uppsalaområdet har ju under senare tid drabbats av flera fall av mässling, och nyligen insjuknade den hittills tolfte personen i länet. Att mässlingsmittan nu ändå sprids beror delvis på att den har nått vården - där det finns många människor som saknar tillräckligt skydd.

Eftersom vaccinationsgraden är över 90% i Sverige är mässlingsutbrott mycket sällsynta.

– Under många år har vi bara haft ströfall eller inga fall alls. Skälet till att det sprids nu är att vi har fått in mässlingen inom vården. Där har vi folk som är extra sårbara, barn som inte har hunnit bli vaccinerade och personer som har nedsatt infektionsförsvar. Just i det här fallet har mässling hittat samhällets akilleshäl, säger Inger Andersson von Rosen som är smittskyddsläkare vid Uppsala landsting.

Ett skäl till att mässling sprids är att den är så ovanlig att den misstas för andra sjukdomar säger Inger Andersson von Rosen. Mässling är en mycket smittsam sjukdom, den är luftburen och ger feber, hosta, irriterade ögon och stora röda utslag. För de flesta som får mässling är det mer obehagligt än farligt, men i sällsynta fall kan mässling leda till hjärnhinneinflammation.

Eva-Lena Sjöö är chefsläkare inom primärvården i Uppsala län och hon berättar om de åtgärder som nu sätts in mot mässlingsutbrottet.

 – Dels har det gått ut allmän information om att om du misstänker att du har mässlingssymptom ska du inte uppsöka vårdcentral utan ta kontakt med vården via telefon. Så att det går att ordna att personen inte vistas tillsammans med andra patienter. Sen ser vi också över immunitetsläget i personalen så att alla har ett fullgott skydd. Det är något som gäller befolkningen i stort, är man osäker på om man har fått två sprutar så ska man ta en extra spruta, säger Eva-Lena Sjöö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".