1 av 2
Uppsala Universitet. Foto: Cathrin Reth/SR
2 av 2
Eva Åkesson. Foto: Kennet Ruona
Uppsala universitet

Utländsk kompetens tvingas lämna Sverige

"Drömmen är forskningssamarbeten"
0:52 min

Det är för svårt för utländska studenter att få visum i Sverige. Masterstudenten Jawid vid Uppsala universitet är en av de som på grund av krånglig byråkrati tvingas lämna Sverige när hans studier är avslutade.

Uppehållstillstånds reglerna måste bli enklare tycker Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.

– Jag är övertygad om att möjligheten att stanna i landet är en starkt bidragande faktor till hur attraktivt det skulle vara att studera vid Uppsala universitet, både på ett masterprogram och på en forskarutbildning.

I dag förlorar Sverige kompetenta och högutbildade personer för att det är så svårt att få stanna och jobba här, menar Eva Åkesson. Hon vill ha mer generösa uppehållstillståndsregler för studenter, något som skulle göra både Uppsala universitet och Sverige mer attraktiva för utländska studenter.

 – Det är ganska snårigt att komma in till Sverige, handläggningstiden kan vara så lång att ibland hinner studenten inte få sitt visum innan terminen startar. Sen är det ganska krångligt när man är doktorand här, det är en ganska kort tid du har uppehållstillstånd och du måste hålla på och förnya det. För att få stanna måste du hitta ett jobb innan examen, och jag tror att det vore bra om studenterna fick lite tid på sig, tre till sex månader, att söka jobb efter examen.

Jawid är master student i infektionsbiologi från och han är en av de som har haft problem med den omständliga bryåkratin.

– Nu är jag på en nivå där jag kan bidra till forskningen med nya idéer och nu ska jag här ifrån. Min dröm var att doktorera och ha samarbeten med forskare i mitt hemland Pakistan. Men nu börjar tiden rinna ut och jag vet inte om jag kommer kunna stanna efter det att jag har tagit examen. Jag hoppas ändå på en lagändring som gör att jag kan stanna här ett tag till, säger Jawid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".