Köparen Charlotta Carlsson med hästen Rembo, säljaren Karl-Lennart Dahl och mäklaren Bo Pettersson, samlade kring den fortfarande inte avgjorda ansökan om fastighetsändring från november 2010. Foto: Mårten Nilsson/SR

Lång väntan på Lantmäteriet i Uppsala

2:11 min

Nu kommer kritik mot hur den kommunala Lantmäterimyndigheten i Uppsala fungerar. Den tar så lång tid på sig för att godkänna avstyckningar och ombildningar av fastigheter att det händer att köpare tröttnar och hoppar av sitt fastighetsköp, berättar mäklare för Upplandsnytt.

Charlotta Carlsson köpte en jordbruksfastighet i Skuttunge för nästan 2,5 år sen, men är ännu inte laglig ägare av fastigheten eftersom Lantmäterimyndigheten ännu inte hunnit behandla ärendet.

 – Det är skandalöst, tycker jag. Och då jag har ringt har de inte kunnat svara på en enda fråga om när det ska ske eller ens när vi kunde få en handläggare. Det mest jobbiga har varit att vi inte kan utföra rotavdragsarbete, det är ett renoveringsobjekt men vi har fått vänta med allting, säger Charlotta Carlsson.

Fortfarande efter nästan 2,5 år är Charlotta Carlssons köp av jordbruksfastigheten här i Skuttunge alltså inte godkänd av Lantmäterimyndigheten i Uppsala, som har svårt att hinna med sina ärenden i god tid. Vilket ställer till stora problem för både köpare och säljare. Säljare i det här fallet är Karl-Lennart Dahl, som sålde fastigheten för ett dödsbo:

 – När man säljer en fastighet måste man betala skatt för det, och det gäller inte från samma datum som det blir avstyckat utan från försäljningsdatumet. Det betyder att vi måste ut med pengar från dödsboet till skattemyndigheten, säger Karl-Lennart Dahl.

Så det blir dyrt för er?

 – Ja, det blir det ju. Troligen måste vi låna pengar till att betala skatterna.

Mäklaren i den här affären, Bo Pettersson, menar att de långa handläggningstiderna i Uppsala är en bromskloss för utvecklingen i hela kommunen:

 – Jag vet exempel på fastighetsaffärer som har gått tillbaka och hus som har blivit obyggda därför att handläggningstiderna varit så långa. Man har inte orkat leva i det här vacuumet, med ovisshet kring skolbyte för barnen och så vidare, så jag har varit med och förhandlat tillbaka affärer så att de blivit ogjorda och fastigheter obebyggda. Det här bromsar mycket av utvecklingen, tyvärr, säger Bo Pettersson.

Lantmäterimyndigheten i Uppsala är en egen, självständig myndighet, till skillnad från de övriga kommunerna i Uppsala län som tillhör det statliga Lantmäteriet. Mikael Odervång är nytillträdd chef för Lantmäterimyndigheten i Uppsala och han har förståelse för att handläggningstiderna upplevs som en skandal:

 – Jag är nog beredd att hålla med. Det här är inte acceptabelt.

Varför är det så här?

 – Vi har haft den här ryggsäcken under lång tid, och har man väl fått en för stor kö är det väldigt svårt att jobba ifatt. Och vi har haft en del kompetenstapp, folk som slutat av olika anledningar. Det är en av mina stora uppgifter nu att se till att handläggningstiderna minskar, säger Mikael Odervång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista