Taxichauffören Haco Aslan Foto: Cathrin Reth P4 Uppland

Många taxirån i Uppsala

Taxichaufför: ”Jag kan vara rädd”
1:40 min

Rånet mot en taxichaufför i Uppsala i natt är det tredje taxirånet på två veckor. Alla tre gånger har färden gått från centrala Uppsala till Gottsunda och i natt gick det så långt att chauffören blev knivskadad och fick föras till sjukhus. Rånarnas byte: hans plånbok.

Upplandsnytt har i dag pratat med taxichaufförer om hoten i arbetet och en av dom är Ali som visar upp sin plånbok.

– Kolla, det är kanske 400 kronor här. Det är hemskt, de rånar taxichaufförer men det är inga kontanter att prata om, inga snabba pengar eftersom alla betalar med kort, säger han.

Är du rädd när du kör?

– Nu kan man säga att jag kan vara rädd men förut var det inte alls så.

I början av mars hoppade två män in i en taxi vid Stora torget i Uppsala. Väl framme höll de fast chauffören medan de rånade honom. Vid det andra tillfället, för några dagar sedan, gick färden från Resecentrum och här blev chauffören skadad under rånet med ett, som han har sagt till polisen, vasst föremål.

Även i natt gick taxiresan från Resecentrum men när det var dags att kliva ur tog rånarna fram en kniv i stället för pengar.

– Han blev skadad i samband med rånet, han blev bland annat knivskuren i handen så pass allvarligt att han fick föras till sjukhus, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Polisen har i nuläget inga misstänkta men ser ett samband mellan de senaste veckornas rån mot taxichaufförer.

– Alla färder har gått från centrala Uppsala till Gottsunda där taxichaufförerna har blivit rånade. Vi kan inte utesluta att det kan handla om samma gärningsmän och just nu utreder vi om det finns ett samband mellan händelserna.

Haco Aslan, som också kör taxi i Uppsala berättar att det finns vissa områden som han inte så gärna kör till.

– På kvällar och helger finns det självklart vissa områden som man är lite försiktig med, om man säger så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".