Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker: "Lantmäteriet på rätt väg"

Publicerat lördag 16 mars 2013 kl 09.00
FP-politiker: ”Jag tycker lantmäteriet är på rätt väg”
1:23 min
Arkivbild. Karta Uppland. Foto: Christine Odén / SR

De långa handläggningstiderna hos lantmäteriet i Uppsala håller på att åtgärdas genom en rad åtgärder, menar den ansvariga nämnden.

Att det är långa handläggningstider hos den kommunala Lantmäterimyndigheten i Uppsala berättade Upplandsnytt i går. Och det här är något som ställer till stora problem för båda köpare och säljare vid fastighetsombildningar. Men det är förbättringar på gång, det säger folkpartisten Urban Wästljung, ordförande för Uppsala kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd, som förra året tog över ansvaret för Lantmäterimyndigheten från byggnadsnämnden.

– Jag tycker att det är oacceptabelt att vi har den här situationen. Sen vi tog över myndigheten 1 januari 2012 så har vi gett nytt teknikstöd till lantmätarna, infört en servicetelefon för kundkontakter som avlastar lantmätarna, vi har prioriterat äldre ärenden väldigt mycket för att jobba bort den här ryggsäcken och under 2012 har vi förstärkt antalet lantmätare från sju till tio stycken, säger Urban Wästljung.

I Upplandsnytts tidigare inslag berättade vi om Charlotta Carlsson som nu väntat i nära 2,5 år på att få sitt fastighetsköp godkänt:

– Det är skandalöst, och när man ringt dit har de inte kunnat svara på en enda fråga, sa Charlotta Carlsson.

Det är bland annat brist på lantmätare som tidvis ställt till det för myndigheten, däremot inte brist på pengar, eftersom myndigheten är självfinansierad:
– Det här är avgiftsfinansierat, och vi har verkligen satt fart på att försöka beta av ärendena, säger Urban Wästljung.

Sedan 1997 är Lantmäterimyndigheten i Uppsala en egen myndighet. Vore det bättre om Uppsala återgick till att ingå i det statliga lantmäteriet, som de flesta kommuner i landet?
– Det är inte säkert att saker och ting blir bättre bara för de blir förstatligade, de flesta större kommuner har egna lantmäterimyndigheter. Och jag tycker att vi är på rätt väg, säger Urban Wästljung (FP), ordförande i Uppsala kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".