1 av 2
Översiktsplanen för Norrtälje turnerar med buss. Gustaf Elfström översiktsplanerare Foto: Ulrika Svane/Norrtälje kommun
2 av 2
Översiktsplanen för Norrtälje turnerar med buss. Foto: Ulrika Svane/Norrtälje kommun

Översiktsplan på rull i Norrtälje

Översiktsplanerare, Norrtälje: ”Bussen åker framförallt till mindre orter”
1:23 min

När den nya översiktsplanen för framtidens Norrtälje ska visas upp för allmänheten så testar kommunen ett nytt grepp. Förutom sedvanliga utställningar på biblioteken så kommer en buss ge sig ut på turné i kommunen.

– Vi gör det lätt för invånare att upptäcka översiktsplanen, framförallt kommer bussen turnera i kommunens mindre orter, säger Gustaf Elfström, översiktsplanerare. 

I en översiktsplan drar en kommun upp visionerna i grova drag.

I bussen finns bland annat kartor och bildspel på hur Norrtälje kommun skulle kunna te sig i framtiden. Ombord kommer det också finnas kommuntjänstemän att prata med. 

Gustav Elfström tror att några frågor kommer intressera lite extra.
– Självklart finns jätteintressant frågor kring kollektivtrafiken, kring Norrtälje stads funktion som tillväxtmotor för hela kommunen, det finns också kartor och information kring naturresurser och kulturmiljöer i kommuner som är viktiga att ha en debatt kring, säger han.

Översiktsplanen sträcker sig långt fram, ända till år 2040.

Därför kommer bussen besöka en rad mellan- och högstadieskolor för att höra vad barn och unga tycker är viktigt inför framtiden.

– Därför tyckte vi också att det var väldigt viktigt att ta chansen att komma ut och faktiskt prata med dem som faktiskt utgör framtiden, som vi hoppas locka att stanna och som ska utveckla Norrtälje kommun i framtiden, säger Gustaf Elfström, översiktsplanerare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".