EU:s kommissionär Cecilia Malmström. Foto: Ulf Palm/Scanpix.
Tiggarna i Uppsala

EU-kommissionär: "Romerna diskrimineras fruktansvärt"

Cecilia Malmström om människohandel
4:13 min

De flesta som tigger eller spelar på Uppsalas gator är romer från Rumänien och Bulgarien, länder där många romer har det svårt. EU-kommissionär Cecilia Malmström säger till P4 Uppland att EU nu ställer krav på alla länder för att minska diskrimineringen av romer.

– Romerna är Europeiska invånare som alla andra och de diskrimineras fruktansvärt och vi ser ju att många romer i förtvivlan över situationen i hemlandet ger sig av till andra europeiska länder i hopp om en bättre framtid och alla känner ju att det här är något vi måste hjälpas åt med för att se till att de får bättre villkor, säger Cecilia Malmström.

– Det vi gör är att vi har tvingat alla medlemsländer att ta fram en handlingsplan för hur man ska arbeta med at bättre integrerar romerna. Den ska vara väldigt konkret och handla om frågor som rör jobb, bostad, hälsosituationen och skolgången för barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".