1 av 8
Julia som är 20 år och Sergiu, 23 år, bor i kyrkans övervåning. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
2 av 8
Några av de som bor i Söderfors. Här i ett av rummen i uthuset. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
3 av 8
I ett annat av rummen i uthuset bor en familj med fyra barn. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
4 av 8
Här värms rummet upp med ett litet elelement. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
5 av 8
Det röda uthuset och det gula huset med fyra lägenheter. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
6 av 8
En vattenskada i taket i ett av duschrummen har lagats med plast. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
7 av 8
Inne i en av lägenheterna. Foto: Martin Hult/SR
8 av 8
Helena Lindgren från Tierp hjälper de här familjerna med mat och lite pengar. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR

Osäker framtid för tiggare i Söderfors

"De vill bara leva som alla andra"
5:28 min

Många av tiggarna är i Sverige tillfälligt för att få med sig pengar hem till sina hemländer. Men en del är här för att försöka få en bättre framtid i Sverige. Bland annat sju familjer från Rumänien som har flyttat in i Söderfors i ett nedgånget hus. Men framtiden är osäker.

Sergiu och Julia bodde först bodde i en bil när de kom till Sverige. Sen träffade de Helena Lindgren som bjöd in dem till finska pingskyrkan i Söderfors. Nu bor de i kyrkan på övervåningen.

Sergiu har nu fått ett jobb - att dela ut reklam på söndagarna i Söderfors. Han tjänar 600 kronor i månaden på det. Men han åker också till Tierp, Gävle och Sandviken för att spela dragspel på gatan. Det kan ge 200-300 kronor per dag säger han.

Men Sergiu och Julia hoppas på en bättre framtid i Sverige. Att barnen börjar i förskolan. Att Julia får ett jobb. Att de får leva som alla andra.

En bit bort från kyrkan i Söderfors bor det sex andra familjer i ett hus. De är alla romer från Rumänien som är släkt med varandra. Männen åker till orter som Uppsala, Tierp eller Gävle för att spela dragspel på gatorna. Några av dem har också fått jobb - med till exempel städning.

Och så hjälper kyrkan i Söderfors till med lite mat och pengar. Så hankar de sig fram. Men det är en osäker framtid. Han som äger huset säger att de här familjerna inte betalar så mycket i hyra som de ska. Och att han tänker sälja huset.

Risken finns att de här familjerna blir hemlösa. Då får de leva i sina bilar igen säger Helena Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".