En av tiggarna på gågatan i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR.

Uppsalas tiggare får klara sig själva

"Anslagen har dragits ner"
1:54 min

I Stockholm kan hemlösa EU-medborgare få sova i ett härbärge. Men i Uppsala får tiggarna på gatorna klara sig själva. Kommunalrådet Stefan Hanna (C), som ansvarar för frågor om gatumiljön vill heller inte skapa något härbärge för hemlösa EU-medborgare i Uppsala, eftersom det på sikt skulle bli dyrt.

Men några av de som har bosatt sig på Katedralskolans parkering tycker att det skulle behövas ett härbärge för dem i Uppsala. En av dem säger att han önskar att Uppsala kunde göra något liknande som i Stockholm så att de inte ska behöva sova i bilarna.

Uppsala kommun kan ge akut hjälp till barnfamiljer genom socialjouren. Det kan gå att få en akut natt på ett härbärge för utländska medborgare.

Och så går en del av tiggarna till Mikaelsgården som drivs av Uppsala Stadsmission. Där kan de få värme, en kopp kaffe och kanske ta en dusch. Men annars får de utländska tiggarna klara sig själva. Många sover därför i bilar.

Uppsala Stadsmission stöder tiggarna utan större hjälp från kommunen säger deras verksamhetschef:

– Jag känner att vi som organisation som finns på fältet är lite övergivna. Vi möter det här samtidigt som anslagen har dragits ner. Vi har det rätt så besvärligt att hantera det, säger Margaretha Svensson Paras som är verksamhetschef för Uppsala Stadsmission.

I Stockholm gör kommunen mer för tiggarna än Uppsala kommun. Där finns det den här vintern ett härbärge för akut hemlösa EU-medborgare. Där finns också Crossroads som är ett ställe där EU-medborgare i nöd kan få hjälp med svenskaundervisning, rådgivninging, lunch och annat på dagtid.

Crossroads har också startats i Göteborg. Men i Uppsala finns inga såna planer.
Det skulle bli för dyrt att hjälpa tiggarna mer enligt ansvarigt kommunalråd.

– Det går inte att vi ska öppna upp och hjälpa alla - i EU i detta fall. Då måste man som politiker vara beredd att ta kostnaden för det också. Det skulle på sikt innebära att hela vår generella välfärd kan vara hotad, säger kommunalrådet Stefan Hanna (C) som är ansvarig inom allianspartierna i Uppsala för frågor som rör gatumiljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".