Hovättsförhandlingen hålls i Attunda tingsrätt. Foto: Kina Pohjanen/SR

Friad från misstanke om mord på Vaksalagatan

Advokat Johan Eriksson om hovrättens dom
1:14 min

22-åringen som tidigare dömts för mordet i Uppsala julhelgen 2011 friades idag av Svea hovrätt. Hovrätten har kommit fram till att den bevisning som åklagarna har presenterat i målet inte är tillräcklig för en fällande dom.

– Det är en glädjande dom. Jag tycker att den noggrant analyserar målet på ett sätt som jag i alla delar delar, säger 22-åringens advokat Johan Eriksson.

I den fällande domen i tingsrätten var det ett vittne som var den tyngsta bevisningen. Hon pekade ut 22-åringen. Stödbevisning var olika indicier.

Hovrätten menar i sin friande dom att det kan ifrågasättas om vittnets utpekande är tillförlitligt, bland annat eftersom hon både direkt efter mordet och vid flera polisförhör sa att hon inte känt igen den som sköt. Hon har själv sagt att det var för att hon var rädd, men hovrätten menar att det finns en risk för att hennes minnesbild kan ha påverkats under tiden fram till att hon pekade ut den misstänkte- bland annat framhåller rätten att hon innan hon förhördes av polisen var tillsammans med sina vänner och att de ska ha diskuterat det som hänt.

I domen står också att vissa tekniska utredningsåtgärder som kunde ha hjälpt till i att bedöma hennes vittnesuppgifter inte har vidtagits - det handlar till exempel om att hennes kläder inte undersöktes. Hovrätten menar att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att det är 22-åringen som har utfört dödsskjutningen.

Elin Blank är en av åklagarna som haft hand om fallet:

– Det är klart att vi är besvikna

Har ni brustit i utredningen?

– Vi har ju byggt åtalet mycket på det här utpekandet men vi har också bedömt att det varit både trovärdigt och tillförlitligt med tanke på att det fått stöd i annan bevisning, så några avgörande brister har inte vi sett att det förelegat.

Från polisens understryker man att det var svårt att säkra tekniska spår på platsen eftersom de först prioriterade att rädda liv men att de kommer att se över hur de gör sina tekniska utredningar.

Åklagare Elin Blank säger att lärdomar finns att dra kring mål som bygger på vittnesutpekanden:

– Det gäller väl som i alla sådana fall att försöka jobba förutsättningslöst, att ta in så mycket bevisning som möjligt och kontrollera alla uppgifter som går och berättelsen från den som gör ett utpekande måste man granska väldigt noga. Det tycker vi att vi gjort i det här ärendet också, men det är väl en viktig lärdom att dra, säger åklagare Elin Blank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".