Malin Lidéns problem började i samband med en adressändring. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR

Malin i Uppsala fick sin identitet kapad

Malin Lidén: "Jag vill ha tillbaka rätten till mitt eget liv"
7:31 min

Såkallade identitetskapningar, när någon till exempel handlar eller tar sms-lån i ditt namn, ökar samtidigt som antalet uppklarade bedrägeribrott minskar. Malin Lidén i Uppsala fick sin identitet stulen och har nu skulder hos Kronofogden på 170 000 kronor.

Tänk dig att du gör en adressändring i samband med en flytt men att posten sedan inte kommer till den nya adressen. Och när du frågar brevbäraren säger han: "Du har ju fått din post". Föreställ dig sen att det börjar ramla in kravbrev från en rad inkassoföretag. Att du plötsligt sitter där med 170 000 kronor i skulder hos Kronofogden.

Allt detta eftersom någon annan har handlat och tagit lån i ditt namn. Det här vad var som hände Malin Lidén i Uppsala. Hör hennes berättelse i P4 Morgon.

Vi pratar även med Anders Olofsson från Stockholmspolisen om varför det är svårt att lösa den här typen av brott och om hur man kan skydda sig mot identitetskapning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".