En av Uppsalas många tiggare. Foto: Martin Hult/SR
Debatt om tiggare

C: Sverige kan inte bli en social station

Debatt om tiggare Del 1
5:23 min

Ska man förbjuda tiggeri eller hjälpa tiggarna? Den frågan debatterade några av Uppsalas politiker i P4 Uppland. Centern och Moderaterna vill förbjuda organiserat tiggeri.

– Det här är inget som är bra för vårt samhälle och det är inte nödvändigt i vårt samhälle och då måste man också försöka lösa de här problemen och det gör man inte genom att inte sätta ner foten och säga att vi inte accepterar det här, säger Stefan Hanna (C).

Att förbjuda organiserat tiggeri är förslag som både Moderaterna och Centerpartiet har fört fram.

Det skulle vara ett sätt att komma åt organiserad brottslighet och människohandel säger Stefan Hanna.

Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling säger så här:

– Organiserat tiggeri, hur definierar du det? En familj som samarbetar och hjälper varandra, ska vi förbjuda det? Människohandel är ju redan förbjudet.

Men Sverigedemokraterna vill gå ett steg längre och helt förbjuda tiggeri.

– Det här är inte ett inslag som ska finnas i vår gatubild och därför ska vi självklart också förbjuda det, säger Simon Alm, kommunpolitiker i Uppsala för Sverigedemokraterna.

– Man måste ändå se det som en mänsklig rättighet att få be andra om hjälp eller en bit bröd eller en peng, säger Socialdemokraternas Erik Pelling.

En annan fråga är om Uppsala kommun ska hjälpa tiggarna mer än i dag med till exempel en sovplats.

Men det skulle på sikt skapa stora kostnader säger Centerpartiets Stefan Hanna:

– Det är inte meningen i det europeiska samarbetet att vi ska skyffla sociala problem på varandra. det innebär på sikt att vår generella välfärd kan vara hotad.

– Det här är inget hot mot svensk väfärd, vi klarar av det här: Men vi msåte hitta nya metoder för att lösa just den här situationen eftersom det är något nytt för oss. Men vi kommer att klara det också, säger Erik Pelling (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".