Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vaksalamordet

Vaksalamordet: Polisen kommer inte leta efter annan gärningsman

Publicerat onsdag 20 mars 2013 kl 06.22
Elin Blank: ”Vi tror ju på den gärningsman som vi har åtalat”
(2:04 min)
Det var på annandag jul 2011 som mordet begicks i en lägenhet vid Vaksalagatan i Uppsala. Foto: Jakob Nystedt/SR.

Efter den friande domen igår mot 22-åringen, som var misstänkt för Vaksalamordet i Uppsala förra julen, öppnas förundersökningen igen - formellt sett. Men Uppsalapolisen kommer inte leta efter en alternativ gärningsman. 

– Nej, jag tror inte det finns några förutsättningar för att bedriva någon ytterligare utredning kring det här ärendet. Om det inte tillkommer något alldeles nytt som vi i dag inte kan överblicka,  säger Elin Blank, en av åklagarna som hållit i mordutredningen.

Ni ser inga möjligheter att hitta någon annan gärningsman?

– Nej, vi tror ju på den gärningsman som vi har åtalat. 

Åtalet byggde på att den unga kvinna som var huvudvittne till mordet pekade ut 22-åringen. Och även om hon för Svea hovrätt framstod som mer trovärdig än 22-åringen så ifrågasatte rätten av olika anledningar hur tillförlitligt vittnesmålet var.

Någon teknisk bevisning som knyter 22-åringen till mordet finns inte och hovrätten anser att utpekandet bara i begränsad del stöddes av annan bevisning. Hovrätten skrev att även om det finns omständigheter som kan tyda på att han varit inblandad i mordet  så är det inte ställt utom rimligt tvivel att han var mördaren.

I sin friande dom tar Svea hovrätt bland annat upp att 22-åringen sökt på internet på "medhjälp till mord straffskala", vilket skulle kunna tala för att den som gjorde sökningarna, om han varit inblandad i mordet, i vart fall inte ansett sig vara gärningsman. De skriver också att det inte går att utesluta att det funnits andra som haft motiv att döda 26-åringen.

Polisens spaningsledare för mordet var Staffan Wennberg, biträdande chef för Uppsalapolisens kriminalavdelning, och han understryker att mord aldrig preskriberas, men han konstaterar också att det inte finns några nya spår att följa i dag

– Vi har gjort omfattande dörrknackning i området, vi har gjort allt som står i vår makt att göra och det finns inte tillstymmelse till att det skulle funnits någon alternativ gärningman.

Hur ser utsikterna ut att ni ska kunna väcka åtal framöver?

– Det är väldigt knepigt i det här fallet. Eftersom man bedömt huvudvittnet som inte tillförlitligt och som alla vet så har vi ingen teknisk bevisning. Men det är klart kommer någon och levererar vapnet till oss, eller det finns ju faktiskt andra som vet vad som hänt, så man vet aldrig vad som händer, säger Staffan Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".