En av Uppsalas tiggare Foto: Martin Hult P4 Uppland

Uppsalapolitiker oense om tiggarna

Mohamad Hassan: ”Då kan jag inte ställa upp på den politiken”
1:38 min

Inom den styrande alliansen i Uppsala kommun går åsikterna isär om vad man ska göra med tiggarna i Uppsala. Centerns Stefan Hanna argumenterar mot att hjälpa tiggarna mer. Men folkpartiets Mohamad Hassan håller inte med

Att hjälpa de utländska tiggarna mer än vad som görs i dag skulle kunna hota den generella välfärden sa centerns Stefan Hanna i går i P4 Uppland.

– Jag tror inte att vi ska måla en svart bild av det. Att vi skulle få hela Bulgarien eller Rumänien hit. Jag tror att det handlar om enstaka människor som behöver hjälp, säger Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan.

Vi har frågat de ledande politikerna i Uppsala om kommunen borde hjälpa de utländska tiggarna mer än i dag. Det skiljer sig mellan hur partierna har svarat.

Moderaterna och Centern betonar att tiggare kan vara utnyttjade av andra och att organiserat tiggeri borde förbjudas.

– Sverige och Uppsala kan inte bli den sociala stationen för de delar av Europa som har stora bekymmer för närvarande, säger Stefan Hanna.

Men åsikterna inom alliansen går i sär. Kommunalrådet med ansvar för sociala frågor - folkpartiets Mohamad Hassan - säger att han är för att hjälpa tiggarna mer.

– Om man av ekonomiska skäl börjar säga att du kan inte få hjälp, du får frysa ihjäl, då kan jag inte ställa upp på den politiken, säger Mohamad Hassan.

Han pratar om att kommunen ska ge tak över huvudet. Att boendet för hemlösa i Librobäck kan användas mer. Och att göra något liknande som Crossroads i Stockholm - alltså hjälp på dagtid för EU-medborgare som är här utan jobb och ont om pengar.

– Att ha svenskundervisning. Att ha stöd för att söka jobb så att de kan klara sig i samhället. Sånt kan jag tänka mig att ha i Uppsala också, säger Mohamad Hassan (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".