Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vad som hände med ishallstaket kanske aldrig blir känt

Publicerat torsdag 21 mars 2013 kl 05.09
"...om vi inte kan tjäna pengar på det"
1:44 min
Gimo ishall morgonen efter att taket rasat in. Foto: Björn Alm.

Det kommer kanske aldrig bli klart vad som låg bakom att taket på ishallen i Gimo rasade in i början av februari. När nu Östhammars kommun inte fick någon ersättning av försäkringsbolaget kommer kommunen ta på sig att bygga upp hallen, men exakt vad om har hänt är man inte lika noga med att ta reda på.

– Det finns ju ingen anledning att göra så noggranna efterforskningar om vi inte kan tjäna pengar på det. Utan vi gör ju de efterforskningar som behövs. Det viktigaste är ju att stabilisera hallen och rädda det som finns kvar, så att man inte mister någonting, säger Annila Bexelius som är teknisk chef på kommunen.

I den undersökning som kommunens försäkringsbolag gjort konstaterar man att belastningen på ishallens tak var mindre än vad det enligt byggreglerna ska klara av.

Utredarna lutar då att ett konstruktionsfel kan ha legat bakom. Ett troligt sådan fel är enligt utredningen är att det saknats så kallade skjuvreglar, som är till för att avlasta takåsarna.

Om dessa saknas vrids takåsarna och taket börjar glida. Men detta är en gissning, och för att vara säker behövs enligt utredarna frågan utredas närmare.

Kommunen kommer enligt Annila Bexelius kontrollera om det finns skjuvreglar. Men om det visar sig att det inte är felet är det inte säkert att man går till botten med frågan. Men trots det kommer man enligt Annila Bexelius kunna förvissa sig om att det inte kommer göra igen.

– Det måste vi ju naturligtvis göra. Men det är i ett uppbyggnadsskede som man måste ta hjälp av en konstruktör. Hela taket måste ju rivas och byggas upp igen. Det kommer ju bli en helt ny kostruktion. Den måste vi ju självklart förvissa oss om att den är säker.

Jag undrar bara om ni kan försäkra er om att den är säker när det inte är klart vad som gick fel den här gången?

– Ja, jag önskar ju att jag kunde svara ett glasklart ja på det. Men vi kommer ju ta den hjälp vi kan och se till att de vi anlitar har försäkringar som täcker och som gör att det ska vara säkert. Naturligtvis ska vi ha säkra byggnader i vår kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".